fbpx

Как успешно да преживеем ваканция с близнаци или повече деца

Откакто в дома си се радваме на близнаци, се научих на много нови умения. Да жонглирам с две бебета накуп, да демонстрирам завидно търпение към различен по сила и интензитет плач, да не се изненадвам, когато открия телефона си на дъното на коша с прането, да говоря като куче, котка и дракон… А когато се появи и третото ни дете, се уверих от първо лице, че Многоръкият Шива не е митично божество от индийската митология, а съм самата аз!

Може и да съм научила много неща по време на отглеждането на децата си, но още толкова не съм. Ето, например, по темата за лятната ваканция, имам още много какво да уча. Но съм натрупала и полезен опит, който реших да споделя с теб, за да си отговорим заедно на въпроса „Възможна ли изобщо тази ваканция и какво да очакваме от нея?“. Представям ти компилация от лични, някои доста комични ваканционни ситуации, съчетани с практични препоръки за пътуване с деца.

Виж още: На къмпинг с деца по Черноморието – къде, как и защо?

Препоръка номер 1

Винаги си оставяй достатъчно време (и нерви) за приготвяне на багажа!

Спомням си онова сладко, гъделичкащо усещане, когато ми предстоеше ваканция по време на „неродителския” ми период. И колкото повече наближаваше времето за тази ваканция, толкова сладкото усещане се засилваше и ми беше едно хубаво…

Е, това сладко усещане вече хич не е толкова сладко. Защото всяко пътуване само по себе си не може да се случи, ако не си приготвил багажа за него.

Тази дейност, която, видиш ли, преди ми се е струвала леко досадна, е едно от най-стресиращите ми изживявания като родител!

За да я преживея по-леко е необходимо да разполагам с няколко часа или най-добре цял ден.

Някогашните ми тюхкания по темата коя от петте рокли да сложа в куфара си за морето и трябва ли ми нов бански костюм това лято, не могат да стъпят и на малкия пръст на сегашното ми истерично кръстосване между два скрина, един гардероб, купища дрехи на пода, пелени, столчета за хранене, кошари за спане, репеленти за деца, репеленти за възрастни, четки за зъби в най-различни цветове и размери, нечупливи купички и чашки, лекарства, кърпи и т.н., и т.н. Всичко това, докато две-три деца подскачат в опасна близост и вземат, че се скарат за малка розова маймунка, събаряйки един от подготвените за прибиране купове дрехи.

ваканция близнаци деца
Кредит: Freepik

Три до четири часа по-късно бащата на децата, плувнал в пот, е успял да натъпче в багажника на семейния автомобил N на брой сака, малки и големи торбички, колела, гърнета, играчки и надуваем басейн, на който сме загубили помпата. Аз, също плувнала в пот, сядам да отдъхна, в този миг се поглеждаме и мълчаливо си кимаме за добре свършената работа!

Време е да тръгваме! Най-накрая! Караме в продължение на 5 минути, след което плавно завиваме и се връщаме обратно. Паркираме пред блока, спокойно излизам от колата и се прибирам до вкъщи, защото съм забравила… слънцезащитния крем!

Препоръка номер 2

Винаги си прави списък!

Не е гаранция, че пак няма да изпуснеш това – онова, но поне основните неща ще са в списъка. За последната ни ваканция реших да не си правя списък. Аз толкова багаж съм стягала досега, няма какво да изпусна! Обаче през целия път в колата ме обливаха студени вълни и подскачах нервно като се сетих за нещо и се чудих дали съм го сложила в багажа или само съм си мислела да го направя.

Първата сутрин от ваканционния ни престой се събудих с абсолютно ясното съзнание, че не съм сложила в саковете банските на децата. Банските!

Да забравиш зимното яке като си тръгнал на лятна почивка го разбирам, но банските костюми…

Препоръка номер 3

Винаги носи достатъчно храна за из път!

Не знам каква е тая работа с децата и силно изострения им апетит, който се заражда в секундата, в която затворим вратите на колата. Все едно има някаква тайна магическа връзка между детската седалка в автомобила и детското коремче.

В краката ми винаги има подготвена торба с храна. Банските костюми може и да съм забравяла, но храната – НИКОГА! Многоръкият Шива започва да жонглира със сандвичи, солети, банани, оризовки, кутийка със стафиди и шишета с вода. Жонглирането с храна се повтаря няколко пъти, защото тия деца са гладни, та чак кръвожадни, и не мога да им смогна. Ако торбата вземе, че се изпразни, спешно търсим бензиностанция, на която да презаредим, защото в противен случай има опасност да станем жертви на жестоки викове и плач, силно непрепоръчителни за и без това отслабената ни, покрай подготвянето на багажа, психика.

Тъй като на задната седалка се е оформил своеобразен кът за хранене, е добре да постелиш предварително нещо на седалките, например хавлиени кърпи или чаршафчета, за да опазиш доколкото е възможно тапицерията и да минимизираш щетите и цапаницата.

Виж още: 5 вкусни, лесни и здравословни рецепти за из път

ваканция близнаци деца
Кредит: Carson Foreman / Unsplash

Препоръка номер 4

Винаги приготвяй за пътя нещо ново за отвличане на вниманието!

Няколкочасовото пътуване се понася по различен начин от различните деца, но в общия случай на края на първия час или след кратка дрямка, малките пътници започват да се изнервят и хич да не ги свърта на едно място. Когато пътуваш с малки бебета, е добре преди пътуването да се снабдиш с нови играчки, които да им презентираш в момента, в който градусът на напрежението се увеличи.

Хубавото при наличието на повече деца е, че и играчките са повече и можеш да им ги разменяш. Когато децата са по-големи, те изключително много се радват на нови книжки и книжки със стикери. В случай, че не си категорично против – гледането на детско филмче върши чудеса.

Виж още: Кои са най-интересните морски книжки за деца това лято?

Друга идея за случването на нещо ново по пътя, са приказките и песните. Нашата кола по време на път често прилича на нещо средно между зона за хранене на домашни любимци и репетиционна на начинаещи и не дотам даровити изпълнители. Може и да не сме научили нова песен специално за пътуването, но хоровото изпълнение в автомобила винаги носи усещането за нещо ново и безобразно смешно.

Препоръка номер 5

Винаги избирай място за почивка с пространство за игра!

На никое дете няма да му хареса единственото му място за игра да е хотелската стая, но ако децата са две или повече, пребиваването им в едно малко помещение повече от час, е равносилно на съжителство с две или повече торнада с увеличаваща се степен на опасност.

Най-удачно и с грижа за благосъстоянието на нервите и ваканцията ти, ще бъде децата да прекарват максимално време навън, сред природата.

Настаняването в бунгало или малка къщичка е превъзходен вариант, който ти гарантира, че децата ще се телепортират навън веднага след закуска, а ти и партньорът ти ще имате време да пиете кафе и да приготвите спокойно многокомпонентния багаж за плажа с всички кърпи, надуваеми животни и резервни дрехи.

Друг вариант, с който аз лично все още нямам опит, е планиране на ваканцията в голям хотел, който предлага анимация за децата. Отсега се размечтавам как се наслаждавам на слънчеви бани до басейна с коктейл в ръка и водя разговор с продължителност повече от 3 минути, докато някой друг забавлява потомците ми.

Виж още: 9 трика за спокойно пътуване с деца в колата

ваканция близнаци деца
Кредит: Freepik

Препоръка номер 6

Винаги очаквай неочакваното!

Обикновено човек си мисли, че познава децата си и знае какво да очаква в определени ситуации. Но как да предположиш, че тригодишният ти син, който досега не е проявявал особена симпатия към насекоми, по време на почивката ви ще се превърне в най-заклетия ентомолог (учен, който изучава насекомите)?

Изминаваме разстоянието до плажа, което обичайно не би отнело повече от 5 минути, за 20 минути, защото на пътя ни се изпречват мравки, огромен скакалец и паяче. Докато специалистът по дребни твари упорито ги изучава, отказвайки да се придвижва по-бързо, защото пустото паяче не мърда, сестра му е тръгнала напред, а бебето реве истерично в количката. Трудно е да преценим на кого да угодим и на кого да се скараме. Известно затруднение създава и фактът, че стоим закотвени при паяка под парещото слънце и сме натоварени с три неудобни торби, пълни с кърпи, кофи и лопати. Мнооого е предизвикателно да реагираме с хладно спокойствие на ситуацията

Страстите се успокояват едва на следващия ден, когато синът ни намира труп на бръмбар в двора. Очарован, го провъзгласява за най-добрия си приятел и вече не се разделя с него. Носи си го в една кутийка винаги със себе си. Спи и се храни заедно с него. Отново изминаваме пътя до плажа за 5 минути, а двамата приятели са щастливи заедно.

За зла участ бръмбарът пада в канала при ежедневната си баня и мъжът ми, силно притеснен от ненавременната абдикация на насекомото, прекарва половин час в безуспешно ровене в канала с надеждата да го намери.

На както вече казах – очаквай неочакваното. За щастие, мястото на бръмбара в сърцето на сина ни с лекота беше заменено от труп на изсъхнал и почти хербаризиран червей…

Виж още: Майките на близнаци разказват своите до болка смешни истории

Препоръка номер 7

Винаги бъди нащрек да не изгубиш някое дете!

Като пиша тази препоръка, съм абсолютно наясно, че няма да заминеш за Северния ледовит океан, докато детето ти е само на плажа в Синеморец.

Но бъди внимателна, защото дори и най-малкото разсейване от твоя страна може да доведе до изгубване на някое от децата. Много често родителите на 2, 3 и повече деца нямат съвършени умения да наблюдават всички малчугани и това е напълно обяснимо, особено когато те имат числено превъзходство.

Трябва да призная обаче, че има и друг фактор, който наблюдавам от време на време в ежедневието на нашето семейство. Ще го нарека: отслабено внимание.

Отслабеното внимание обичайно се появява и при двамата родители едновременно, точно когато са най-спокойни и си кажат, че всичко им е наред и всичко е прекрасно.

Ето един такъв прекрасен, ваканционен момент. Лежерно гледаме морето и пием втора чаша вино в таверна на плажа, а децата тичат весело по пясъка, след като обилно са похапнали (за пореден път през деня). Идва време за прибиране, защото и комарите са гладни. Преди това обаче аз имам нужда да посетя тоалетната. Пред заведението остават да ме чакат 3 броя деца и 1 брой мъж. Излизам. 1 брой мъж. 2 броя деца. Без да съм гений по математика, е очевидно, че сметките не излизат и едно дете липсва. Поглеждаме се стреснато. В суматохата покрай тръгването ни, мъжът ми решава, че дъщеря ми ще влезе с мен в тоалетната. А самата тя е решила нещо друго и е забързала напред. Поради отслабеното ни внимание никой от нас не е забелязал как се е изгубила в тълпата.

Тук ще спестя всички емоции, които ни връхлитат за краткото време на нейното отсъствие, както и най-черните страхове, които мозъкът ми успява да обрисува. Намираме я няколко заведения по-надолу. Седнала на масичка, пие сок и рисува. Собствениците я видели разплакана и я „приютили” като междувременно се обадили на полицията. Всичко завърши благополучно и с много ценния съвет на собственика на заведението: „Следващият път бъдете по-внимателни!”.

ваканция близнаци деца
Кредит: Thiago Cerqueira / Unsplash

Като заключение, ми се иска да окуража всички препатили по летни почивки родители на деца, независимо от тяхната бройка: Не се отказвайте! Ще се справите и тази година!

Ще дойде моментът, когато децата ще тичат весело по плажа, а вие ще ги гледате, изпълнение с умиление. Ще ви подарят по няколко солени целувки, а очите им така ще греят, че ще забравите заканата си да не ходите никъде повече с тях. И да, вероятно като се върнете от ваканцията, ще имате нужда от повече почивка и ще оправяте багаж поне една седмица, но ще знаете, че всичко си е струвало!

Диляна Георгиева
Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии