fbpx

Вагинална сухота – симптоми, причини и решения на проблема

Днес ще си поговорим за вагиналната сухота – един интимен проблем, с който много от нас, жените, се сблъскваме, но рядко говорим открито за него. Искаме обаче да променим това, защото вярваме, че споделеният опит може да бъде полезен в откриване не само на решение, но и във вдъхване на увереност, че не сме сами в своите тревоги и място за притеснение няма.

Какво причинява вагиналната сухота, какви са симптомите и как можем да се справим с тях? За всичко това ще поговорим в нашия материал.

Очаква те също информация и за лубрикантите, които са тайното оръжие на много жени срещу неприятния интимен проблем. Кои са подходящи, как да изберем и използваме попитахме нашите партньори от Durex* – компанията, която е световен лидер в производството на презервативи и познава много добре нуждите на женското тяло.

Що е то вагинална сухота?

Стените на вагината по принцип са овлажнени с тънък слой бистра течност, това е тяхното нормално състояние, така, както природата го е замислила. Тази течност се придвижва надолу към изхода на вагината, поддържайки я чиста и премахвайки по пътя си мъртви клетки (в следствие може да се появи и съвсем нормално минимално бяло течение). Тя е леко киселинна, което помага да се поддържа зоната здрава, предотвратявайки различни инфекции. По време на сексуална възбуда бартолиновите жлези (две жлези на входа на влагалището) произвеждат допълнителна секреция, за да подпомогнат половия акт.

Ако обаче овлажняването на вагината не протича нормално, то това води до неприятната сухота, която може да бъде и болезнена, особено по време на сексуален контакт.

Хормонът естроген има ключова роля за поддържането на влажността, за да може лигавицата на вагината да е здрава, плътна и еластична. Ако обаче в организмa настъпи спад в нивата на естрогена, това автоматично се отразява и на влажността в интимната област. Разбира се, има различни причини, поради които това се случва, при всеки са строго индивидуални, но резултатът е един и същ – неприятна вагинална сухота.

Важно обаче е да знаем, че това състояние, макар и неприятно, е напълно лечимо (понякога и коригирано с помощта единствено и само на лубрикант) и никой не е застрахован от него в никой етап от живота си. За съжаление обаче, макар често срещана, вагиналната сухота си остава проблем, за който много малко жени търсят решение, най-вече от притеснение. А това е голяма грешка, тъй като, ако не се обърне внимание, качеството на сексуалния ни живот може значително да се влоши, както и цялостното усещане за комфорт в интимната област.

Виж още: Ръководство за наслада – как и за какво се използват различните секс играчки

Вагинална сухота
Кредит: Pexels

Какви са симптомите?

Вагиналната сухота може да причини дискомфорт във вагиналните и тазовите области, както и болка, при това не само по време на секс. Може да забележим дискомфорт по време на сядане, ставане, физически упражнения, уриниране. За съжаление, вагиналната сухота може да се отрази на ежедневието ни и то без значение дали сме сексуално активни или не.

Ако забележим промени във външния вид на вагината – например по-изтънени срамни устни, това също може да е в следствие на настъпила вагинална сухота. Вагиналният секрет също се изменя – става по-воднист, обезцветен и променя миризмата си.

За много от нас тези симптоми могат да доведат до объркване, тъй като са подобни на симптомите на някои полово предавани болести. Притеснението се превръща в причина да не потърсим лекарска помощ и да игнорираме симптомите, което само може да влоши положението. Не е добре и да крием и от партньора си, особено, ако изпитваме болка и дискомфорт по време на секс. Напълно възможно е вагиналната сухота да доведе и до спад в либидото ни, затова е важно да говорим с половинката си, за да знае какво се случва с нас.

Какви са причинителите?

Ако можем да посочим спада в нивата на естроген като основен виновник за интимния ни дискомфорт, то следва да разберем на какво се дължи самият той. Разбира се, няма една единствена причина, възможно е да става въпрос както за физиологични фактори, така и за психологични.

Има едно много разпространено мнение във връзка с вагиналната сухота и то е, че тя е основен симптом на менопаузата. Макар това да е вярно, далеч не е единственото обяснение. Ето още няколко причини, които могат да доведат до неприятното усещане в интимната област:

* раждане и кърмене;
* прием на противозачатъчни хапчета;
* хормонална терапия;
* диабет;
* тютюнопушене;
* високи нива на стрес;
* прием на различни медикаменти, като например антидепресанти, антихистамини и др.;
* автоимунни заболявания;
* използване на сапуни и лосиони, неподходящи за интимната област
* липса на достатъчно любовна игра преди секс.

Кредит: Freepik

Вагиналната сухота и сексът

Макар вагиналната сухота да има доста симптоми, които вече споменахме, един от първите и най-болезнени, който може да усетим е именно болката по време на секс. Разбира се, би било чудесно, ако причината не е промяна в хормоните, а недостатъчно любовна игра, затова и винаги е добре да си дадем нужното време, за да се настроим. Все пак женската физиология е мааалко по-сложна от мъжката, нали, мамми? Затова не бързай, особено ако става въпрос за секс след раждане.

Ако именно болката по време на секс е единственият симптом, с който се сблъскваш, то преди да потърсиш медицинска помощ можеш да опиташ няколко неща, за да я елиминираш.

Едното от тях е регулярният секс – сама или в компанията на любимия човек. Притокът на кръв към вагиналните тъкани се увеличава по време на възбуда и това помага за допълнително овлажняване. Ако обаче любовната игра не е достатъчна, то на помощ идват лубрикантите.

Овлажняване с лубрикант? Попитахме Durex

Лубрикантите са чудесно решение срещу вагинална сухота, което осигурява моментно облекчение на дискомфорта и гарантира удоволствие по време на половия акт. Но ако до сега не си използвала подобни продукти, може да се объркаш от разнообразието, предлагано на пазара. Ето обаче какво е добре да знаеш при избора си:

* Лубрикантът трябва да е на водна основа, с естествен състав и неутрално pH;

* Лубриканти от рода на вазелин или минерално масло могат да повредят латексовите презервативи и диафрагмите, използвани като контрацептиви;

* Винаги търси лубриканти, предназначени за вагинална употреба;

* Лубрикантът не трябва да съдържа парфюми, оцветители или билкови екстракти, тъй като те могат да причинят дразнене.

Според проучване на Durex сред техните клиенти 9 от 10 анкетирани споделят, че сексът с лубрикант е много по-добър, а според 81% от жените, взели участие, при всеки полов акт трябва да се използва лубрикант.

Ние няма как да не се съгласим с мнозинството, защото употребата на лубрикант наистина засилва удоволствието, прави проникването много по-лесно и приятно и като цяло спомага за приятни усещания, дори да нямаме достатъчно време за любовна игра преди същинския полов акт.

Вагинална сухота durex
Кредит: Адриана Дечина

Новата серия Naturals на Durex обединява в себе си три продукта, създадени с мисъл за женското сексуално удоволствие и интимен комфорт. Лубрикантите от нея са произведени от 100% естествени съставки, с чиято помощ ще се насладим на безпроблемни сексуални преживявания. Те хидратират и заключват влагата с помощта на естествена хиалуронова киселина.

Heжнaтa фopмулa, разработена изцяло нa вoднa ocнoвa, не влияе на нашето pH, нe cъдъpжa дoпълнитeлни apoмaти или oцвeтитeли, а овлажнява максимално естествено интимната област на всяка жена.

Има и още една добра новина – лубрикантите Naturals са подходящи за използване с презервативи и са съвместими за употреба със секс играчки.

В серията ще откриеш:

* Durex Naturals лубрикант, увеличаващ чувствеността (100 мл) – нежната му формула на водна основа съдържа алое вера и действа успокояващо при вагинален дискомфорт;

* Durex Naturals хидратиращ лубрикант (100 мл) – представлява лек смазващ гел на водна основа, който осигурява дълготрайна хидратация и улеснява половия акт;

* Durex Naturals H2O лубрикант (100 мл) –  балансира естествената влага и е създаден така, че да осигури чувствено и нежно изживяване във всяка ситуация;

Вагинална сухота durex
Кредит: Адриана Дечина

Приятните усещания, които всички заслужаваме

Ако казаното до тук все още не те е успокоило, че за вагиналната сухота може и трябва да говорим, то знай, че не си сама. Според проучването на Durex, за което ти споменахме, 7 от 10 жени избягват разговорите за сексуален дискомфорт! Защо, ще попитаме ние?! Та нима, мамми, не заслужаваме да изпитваме максимално удоволствие от интимния акт, също както мъжете?! На кого помагаме, като се примиряваме с неприятната сухота и не търсим своевременно решение? Да, понякога проблемът, довел до нея може да е наистина сериозен и да се нуждае от медицинско внимание**, но друг път единственото, от което се нуждаем, е малко (или повечко) лубрикант, за да изпитане удоволствието, което всяка жена заслужава!

Вагинална сухота durex
Кредит: Адриана Дечина

___________________________________

* Материалът е реализиран в партньорство с Durex.

** Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве или това на членове на семейството ти.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии