fbpx

От нищо нещо – бюджетни трансформации на стари мебели

Тъй като януари си остава финансово най-предизвикателният месец от годината, решихме да му обърнем заслужено внимание с тема, посветена именно на парите. Искаме да поговорим за оптимизирането на семейния бюджет, за различните начини за спестяване и увеличаване на приходите. Когато обаче говорим за дома, изглежда там минимализирането на разходите ни се струва непосилна задача. Всичко ново е или много скъпо, или пък ако не е толкова скъпо, то почти сигурно ще трябва да се направи компромис с качеството. Тук сме обаче да ти кажем, че има и друг вариант. Или по-скоро открихме една супер креативна дама, която да го направи вместо нас. 🙂

Вече сме те срещали с Ели Цонова и силата на нейните думи. Но сега искаме да ти покажем трансформациите, които сътворява в дома си, превръщайки мебели, които мнозина биха изхвърлили, в дизайнерски находки, достойни за страниците на интериорно списание.

Екипът ни следи инстаграм профила, който е създала на своята къща и с вълнение очакваме всяка следваща стъпка от преобразяването ѝ. Затова помолихме Ели да сподели и с аудиторията ни някои от любимите си проекти и стъпките, по които ги е реализирала. Като четем думите ѝ и виждаме крайните резултатите, направо ни се струва постижимо и ни идва и нас нас да грабнем четките, чуковете или каквото там трябва, за да минем в отбора на DIY маммите!

Виж още: 7 бързи и бюджетни начина да преобразиш дома си

„Хората казват, че най-големите изпитания за брака са бременността и ремонтът. С ръка на сърце мога да кажа, че са прави. След няколко месеца ремонт на нашата първа къща, протичащ едновременно с грижите за нашето първо дете и завръщането ми на работа в съвсем нова позиция, 2021-а влезе в класацията ми за една от най-тежките години във всякакъв аспект.

Въпреки това няма нищо по-сладко от нанасянето в нов дом, особено ако си запретнал ръкави и сам си довършвал някои неща. Днес ще ви разкажа именно за тези „Направи си сам” проекти или така наречените DYI (бел.ред. – от англ. Do It Yourself) преобразявания в дома ни.

За много хора е немислимо сами да се хванат да оправят някоя стара мебел, за мен е вид разтоварване. Дори ще си призная, че неведнъж случайността ме е срещала с големи съкровища, оставени до кофите за боклук. Така един от фотьойлите вкъщи, който шест години чинно чакаше своя ред на тавана, беше влачен от ул. „Фритьоф Нансен” до жилището ми на ул. „Раковски”, с около 15 почивки и безкрайно пуфтене. Просто защото

където някои хора виждат соц и разруха, аз виждам нов живот и безвремие. 

Но стига вече романтични приказки от кофите за боклук, нека ви покажа някои от успешно завършените нискобюджетни преобразявания вкъщи.

МЕХАНАТА

Започвам от помещението в дома ни, за което нямах никакъв план, когато започна ремонтът. Затова то остана непокътнато, дори след нанасянето ни в къщата. Със сигурност знаех, че искам да пребоядисам ламперията, но изчаквах правилния момент, в който съпругът ми ще ми се довери (ще се предаде) и ще ми даде пълна свобода да правя със стаята каквото си искам.

Ето така, за само месец, механата се преобрази в семейна стая, с опция за преспиване на гости. Метаморфозата не беше сложна, но трудоемка – 5 литра латекс, изхвърляне на всички стари вехтории, запазване на мебелите с потенциал, няколко снимки и картини.

трансформации на стари мебели

Голямата инвестиция беше в декоративните греди за тавана, но твърдо си бях наумила да има такива, защото създават невероятен уют.

Двете стари кушетки също пребоядисахме с латекса, съединихме и с един нов матрак се получи двойно легло.

Освен това трансформирах една от невзрачните масички, които открихме при нанасянето. Изчистена хубаво, беше напръскана със златен спрей, а плота ѝ облепих с фолио, имитиращо мрамор.

В един идеален свят щях да намеря и позлатен метален кант за страниците, но няма идеални неща на този свят.

ТАБУРЕТКИ И ФОТЬОЙЛ

Голямата ми страст остават холните гарнитури. Обожавам да вдъхна нов живот на тези дървени величия. Показвам ви три от последните си придобивки от улицата.

И трите са обновени по сходен начин.

Разглобявам меката част от дървото, него го шкуря и лакирам, а другото се тапицира с новата ми любима машинка за дома – такера.

Десените избрах в зависимост от това какво е планирано в дома ми. Обикновено търся нещо ефектно, но не натрапчиво. IKEA винаги е добър вариант за дамаски, но там изборът е ограничен. Онлайн могат да бъдат открити безкрайно много варианти.

КУХНЯТА

Започвайки ремонт на къща, ми се искаше да намаля разходите, правейки някои неща сама. Така решихме да се развихря в кухнята, пък ако не се беше получило, винаги можехме да включим и нея в безкрайния списък на майстора ни.

Заварихме прекрасна кухня от дървен масив, затова ми се искаше да я запазим и да градим новата ни кухня с налични мебели.

Без да шкуря, минах шкафовете с три ръце тебеширена боя, която запечатах с лак на водна основа. Замених дървените дръжки с такива от матов метал, а новите електроуреди нарочно избрахме в инокс.

Финално се разделихме със стария зелен плот, поръчвайки нов от BAUHAUS. Цялото начинание ни излезе около 250 лева и ни спести много излишни разходи за нова кухня.

БЮФЕТЪТ

Отдавна си мечтаех за някое изхвърлено соц барче, от онези, за които майка ми все ми разказва как съм счупила стъклената част, пъхайки се вътре на една почивка във Велинград. За мой огромен късмет попаднах точно на такова в къщата

След леко шкурене, минах с лак тези части, които исках да запазя естествен цвят, а другото боядисах с тебеширена боя. Отново запечатах с лак на водна основа, но не и преди да си поиграя с шаблоните от Vintage room и специалните им блестящи бои.

ДЕТСКОТО СТОЛЧЕ, КУЛАТА МОНТЕСОРИ И ДВАТА БЕБЕШКИ СКРИНА

За финал ще ви споделя за дреболиите, които сътворих, за нашата малка разбойничка. Още докато бях бременна, исках да направя нещо симпатично за нейния кът, затова преобразих два обикновени скрина. Единия го облепих с остатъчен тапет, а другия боядисах и изрисувах.

Детското столче беше най-трудоемко, защото трябваше да бъде минато с четири ръце боя, а след това добавих и цветните елементи.

Кулата Монтесори, с която наскоро се разделихме, защото малката няма търпението да стои в нея, а иска само да щъка, беше шкурена, боядисана и лакирана. Забавната част дойде от брокатената боя, която си забърках.

трансформации на стари мебели

Нямам претенциите да знам какво правя, когато се захвана да преобразявам някоя стара мебел. Въпреки това обожавам да експериментирам, и ако трябва да ви дам един съвет, то това е този: бъдете смели!

Виж още: Как да създадем йога пространство у дома

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии