Обожавам десерти – да ги ям и да ги приготвям. Залагам на бързите рецепти, защото не съм от най-търпеливите и с времето съм събрала няколко изпитани сладкиша, които приготвям с повод или без.
Последното попълнение в готварската ми книга е бърз лимонов кекс, рецептата ми я даде моята кума. Откакто я записах, това е сред най-често приготвяните десерти вкъщи. Причините за това са няколко – бърз е, винаги имам всички необходими съставки под ръка, много е вкусен и не на последно място – става доста като количество!
Затова днес ще споделя рецептата за този свеж лимонов кекс и с теб, както и няколко тънкости за приготвянето му.
Виж още: Бърза и лесна рецепта за френска селска торта
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
* 3 яйца;
* 2,5 ч.ч. бяло брашно;
* 1,5 ч.ч. захар;
* 1 ч.ч. олио;
* 1 ч.ч. кисело мляко;
* 1 ч.л. сода бикарбонат;
* 3 ч.л. лимонена есенция;
* кората на 1 лимон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Смеси содата бикарбонат с киселото мляко и дръпни настрана, докато шупне (получава се реакция, при която в млякото започва да се появяват балончета и то увеличава обема си).
2. Разбъркай яйцата със захарта.
Виж още: 5 вкусни, лесни и здравословни рецепти за из път
3. Добави олиото.
4. Добави шупналото кисело мляко.
5. Добави лимонената есенция.
6. След това добави пресятото брашно и бъркай до получаване на хомогенна смес.
7. След като сместа е готова, добави настърганата кора от 1 лимон. Стържа я на ренде, но понякога ми е по-лесно с остра белачка.
8. Вземи форма за печена на кекс (може да е алуминиева, силиконова или друга). Най-добре е да има дупка по средата, за да се опече по-добре кексът. Намазни формата с масло/олио или друга предпочитана мазнина. След това поръси с малко брашно. Това се прави, за да не залепне печивото и след това да го извадиш по-лесно от формата, без да нарушава обема си.
9. Изсипи сместа в намазнената и набрашнена форма за кекс.
10. Кексът се пече в предварително загрята на 180о фурна, на горен и долен реотан, без вентилатор. Аз предпочитам да го слагам в по-долната част на фурната, а не по средата.
11. Времето за печене е около 1 час и 15-20 минути. При мен точно 1 час и 15 минути са напълно достатъчни, но всяка фурна е различна. Най-сигурният метод да провериш дали кексът е изпечен, е с дървена клечка. Мушни я в печивото и, ако излезе суха, без следи от тесто по нея, значи кексът е готов.
Виж още: 5 лесни идеи за семейна закуска през уикенда
12. Внимавай да не го препечеш, защото идеята е кексът да остане леко влажен отвътре. Получава се много вкусна комбинация между златистата коричка отгоре и меката сърцевина.
13. По време на печенето кексът се напуква отгоре и започва да извира като малък вулкан. Това е нормално, нека не те притеснява, просто си избери по-дълбока форма, защото кексът ще бухне.
14. Щом кексът е готов, извади го от фурната и го остави във формата, за да изстине малко. Не се опитвай да го вадиш от нея, докато е горещ, защото ще се разпадне и няма да има красивия външен вид, за който мечтаеш. Ако можеш да пипнеш формата с голи ръце, значи кексът е изстинал достатъчно, за да го извадиш от формата.
По желание може да направиш глазура на кекса. Най-лесният вариант е да поръсиш малко пудра захар. Давам ти и две други идеи за заливка, които да опиташ.
Лимонова глазура
* Сокът от половин лимон (може да използваш този с обелената кора);
* 1/2 ч.ч. пудра захар
Разбий пудрата захар с лимоновия сок и глазурата е готова. Намажи я, когато кексът е напълно изстинал.
Аз предпочетох да направя лимоновата глазура малко по-рядка и да я сервирам като сос.
Какаова глазура
* 1 ч.ч. прясно мляко;
* 50 г масло (обезсолено);
* 4 с.л. какао на прах;
* 2 с.л. захар
Смеси какаото и захарта. На тънка струя добави млякото, докато бъркаш непрекъснато. Загрей сместа на бавен огън, докато кипне и я вари в продължение на 5 минути. След това я остави да се охлади малко и добави маслото. Разбъркай, докато маслото се разтопи и всичко стане хомогенна смес. След това залей готовия кекс с нея.
Надявам се тази идея за бърз лимонов кекс да ти е харесала. Вкъщи обичаме да го хапваме с кафе, чай, прясно мляко, айрян или с каквото друго има в хладилника. Подходящ е, ако ти идват изненадващи гости или някой неделен следобед ти се хапва нещо сладко. Забавлявай се в кухнята и експериментирай, мамми! Добър апетит!