fbpx

Назад във времето: абсурдни отживелици за бременността и бебето

Когато си бременна и особено, когато това ти се случва за първи път, бързаш да прочетеш и да се запознаеш с всякаква информация. Всичко от бременността, през раждането, до отглеждането на новородено. Докато си отворила всичките си чакри за полезно ново знание, има голяма вероятност да срещнеш не малко суеверия и практики от едно време. Я възрастна роднина ще те „открехне” на някоя тайна за лека бременност. Я случайна баба на улицата ще те посъветва какво да правиш с новороденото си. Я съседката от долния етаж ще те осветли как да опазиш детето си от злите сили. Или пък, както необезпокоявано си ровиш из сайтовете за бременни, ще вземеш да се натъкнеш на статия по темата.

Всички знаем, че преди години децата са се отглеждали по различен начин. Друго е било времето, други са били нравите. Сигурно и бременността е била подчинена на чудати за нас вярвания.

Долният списък съдържа някои известни и други, недотам популярни обичаи, вярвания и дейности. Едни са безобидни, други са забавни, трети са стряскащи, но има и такива, които са си направо опасни и от които те побиват тръпки.

Виж още: 7 бабини съвета за отглеждане на бебето, които да НЕ слушаш

суеверия баба и внуче
Кредит: Freepik

Правила, които да следва бременната жена

Различни родни суеверия се грижат да изкараш една спокойна бременност, ако следващ простите им правила. Съветът ми е и да гледаш на тях с усмивка, имайки едно наум, че във всяка шега може да има доза истина.

* В никакъв случай да не се подстригваш

Ако си бременна с момче, това неминуемо ще доведе до скъсяване на мъжкото му достойнство. Или още по-лошо – може да му отрежеш миглите! Все ми се струва, че по-разумният избор пред това да наподобяваш драматично на Нещото от семейство Адамс, ще е просто да си направиш една хубава прическа при фризьора.

* Как да разбереш пола

В случай, че все още не знаеш какъв ще е полът на бебето, е най-добре някой да поръси със сол главата ти, без обаче да знаеш. Ако след това се докоснеш по носа, бебето ще е момче. Докоснеш ли се по брадата, означава да се втурваш към магазина за розови ританки. Другият вариант е да изчакаш какво ще каже докторът ти на следващия преглед с ехограф. А междувременно предупреди приятелите си при никакво положение да не те „овкусяват”.

* Не бива да шиеш или бродираш

В противен случай рискуваш бебето в таза по време на раждане. Че бебето няма да заседне, защото си решила да си зашиеш любимата блузка, е ясно. Но ето че имаш „добро извинение” да зарежеш дейността по „шев и кройка”, освен ако не е любимото ти занимание.

* Недей да крадеш

Добре е, като влезеш в кварталния магазин, да не се изкушиш да откраднеш буркан туршия, примерно. В противен случай, когато бебето се роди, то ще има белег във формата на откраднатото. Ако толкова не можеш да се въздържиш и искаш да присвоиш поне един морков, използвай малка хитрост. Пипни се първо по главата, защото там евентуалният белег няма да се вижда.

В случай че мечтаеш детето ти да има къдрава коса, е необходимо бързо да намериш овен и да го потупаш по главата. Ако не разполагаш с такъв в близкото си обкръжение, се ориентирай към някое недалечно село. Разпитай местните кой е гордият притежател на най-хубавия и къдрав овен и действай.

* Внимавай както ти се прияжда

Когато ти се прияде нещичко, да кажем гофрета с шоколад, но в момента не можеш да си я подсигуриш, понеже си излязла да изхвърлиш боклука, заставаш мирно и не се докосваш никъде по тялото. Направиш ли го, бебето ти ще има белег на същото място. Търпеливо изчакваш да спре да ти се яде и чак тогава се почесваш по носа.

* Избягвай кабели, маркучи и въжета

Ако си бременна и видиш по пътя си кабел, маркуч или въже, веднага премини на отсрещния тротоар. Изобщо не си помисляй да ги прескачаш нерегламентирано, защото има опасност да ти се оплете пъпната връв. Как пъпната връв ще види, че си прескочила маркуча от ремонта на ВИК, аз не се наемам да коментирам. Но понеже спъванията в кабел или друго улично препятствие и последвалото от това падане, не са препоръчителни за една бременна, все пак е добра идея да се избягват.

* Без излишни разтягания

Да не се захващаш с простиране, протягане и друга уморителна дейност от този тип, за да не стане детето капризно. Това е чудесно суеверие, което напълно те освобождава от вината, че предпочиташ спокойно да си лежиш на дивана и да ядеш чипс. Освен това, многото разтягане в действителност хич не е полезно за теб. Уведоми мъжа си, че би било чудесно той да поеме инициативата по простирането.

* Забрави за морето

Бременна ли си, е по-добре да забравиш за морето. Поверието гласи, че не бива да влизаш в дълбока вода, защото тръбите ти са отворени и водата може да те дръпне. Звучи така сякаш ще трябва да забравиш и за реките, язовирите и въобще за пълноценна лятна почивка, понеже дълбоката вода само чака да се топнеш в нея. Ако попиташ някой лекар, той с радост ще ти обясни, че няма проблем да ходиш на море по време на бременност и че водата няма да те издърпа за тръбите. Имай предвид обаче, че през този период си по-застрашена от инфекции.

Виж още: 5 изненади относно бременността и раждането в Нидерландия

суеверия бременна на море
Кредит: Unsplash

Раждането наближава. От какво имаш нужда?

Поверията дават различни рецепти за по-леко раждане. Основно твое задължение, за да ги „следваш”, е предварително да си се снабдила с яйца, олио и сапун.

Когато раждането наближи, е хубаво да информираш твой близък, че очакваш в най-скоро време подарък – бутилка олио. Поверието гласи, че бременната трябва да получи този дар, защото това ще помогне бебето „да се хлъзне” и да излезе по-лесно.

Тъй като не можеш да разчиташ само на олиото, е добре да се подсигуриш допълнително.

Когато започнат контракциите или ти изтекат водите, първото нещо, което трябва да направиш, е да тичаш към хладилника. Грабваш едно сурово яйце и го пускаш през пазвата си, за да падне свободно и да се счупи на земята.

Това, казват бабите, ще ти гарантира, че бебето ще излезе безпроблемно. За всеки случай, гледай да си с достатъчно свободна дреха, за да не се заклещи яйцето.

След като си пуснала яйцето и то се е счупило на земята, оставяш мъжа ти да почиства, а ти запретваш ръкави за следващата стъпка към по-лесно раждане. Трябва да извадиш от шкафа няколко сапуна и да ги раздадеш на съседите. Неочакваната сапунена акция също се прави с цел да се „хлъзне” бебето. Независимо по кое време на денонощието се случва това, звъниш настоятелно на съседската врата, любезно мяташ сапуна в ръцете на изненадания домакин и се засилваш към следващия късметлия.

Най-сетне си свършила със задачките и можеш бодро да се запътиш към болницата. Но внимание – трябва да оставиш всички врати отворени, което, естествено, означава леко раждане. Добра идея е все пак да затвориш входната врата.

Когато тръгнеш към болницата, в никакъв случай не си връзвай и сплитай косата, защото това може да „завърже” раждането. Пусни косата на воля и продължавай смело напред.

На война със злите сили

Бебето е вече вкъщи. Ами сега?

Понеже нашите прадеди са имали голям страх от демони и таласъми, има някои кратки предписания-суеверия, които да следваш, за да предпазиш малкия човек от злите сили. Някои от тях са свързани с народопсихологията на прародителите ни, живели преди 100 години. Макар и да звучат нелепо днес, те лесно могат да бъдат обяснени с начина на живот и вярванията им.

Постави метла под кошарата на бебето, за да се измете” лошата енергия на посетителите. Влиза някой гост у вас да изпие едно кафе и да се запознае с малкия новодомец, обаче на теб нещо не ти харесва аурата му. Няма страшно – метлата ще премахне притеснителните вредни влияния.

Всъщност, се оказва, че метлата си е голяма работа. Друго поверие гласи, че такава се слага над леглото на бебето, за да не е само и да не се плаши. Вместо популярните играчки за легло, може да адаптираш метлата като я назначиш за негов главен спътник и другар.

суеверия бебе с метла
Кредит: Pexels

Не само метлата, но и захарта притежава мощни магични сили. Постави захар на входната врата. Така ще изгониш всички зли духове, които са се запътили към дома ти.

Не оставяй дрехите на бебето да замръкват нощем на простора, за да не ги налазят таласъмите и да не ги облече злото. Освен подлите таласъми, от които трябва да се опазят бебешките дрехи, да не забравяме и факта, че хората са прибирали домашните животни привечер. Наставала е страшна мръсотия и са се вдигали прашни облаци. Та жените разумно са предпочитали да съберат прането преди то да се замърси повторно.

За да предпазиш бебето от демоните, които дебнат отвсякъде, постави лук или чесън под възглавницата му. Аз това с чесъна си го знам от филмите с вампири, които гледах като малка, и изобщо не съм изненадана. Някои баби съветват да мушнеш и няколко скилидки някъде из количката, за да има защитата ти пълно покритие. И няма нужда да се обясняваш много-много, ако някой се надвеси над нея да се радва на бебето и усети апетитен аромат на шкембе чорба.

Страхотии за бебето, които никога да не правиш

В някои региони на България се срещат обичаи и прийоми, свързани с отглеждането на бебето, от които косата ми настръхна, изправи се и после пак се накъдри. За повечето от тях не бях чувала.

Тези обичаи са опасни, мъчителни и лишени от медицинско обяснение, така че никога не бива да бъдат обмисляни, а камо ли изпробвани!

* Да отрежеш миглите на бебето с ножица, за да пораснат по-дълги

Това е напълно безсмислена процедура. Въобще няма да му пораснат по-дълги мигли, а да не говорим, че е опасно да се размята остра ножица близо до очите му.

* Натриване на главата на новороденото със смачкан чесън или лук, за да се сгъсти косата му

Известни са много домашни маски против косопад, съдържащи лук и чесън, подходящи за възрастни. Приложени върху нежната бебешка главичка обаче, тези хранителни продукти най-много да причинят алергия и възпаление, но в никакъв случай няма да превърнат бебето в Рапунцел.

* Да сложиш сурово яйце във ваната на новороденото, за да му е хубава кожата

Като знам как мнозинството от хората се пазят от сурови яйца, просто не си представям как някой решава да чукне едно яйце във водата за къпане на бебето. Суровото яйце може да причини сериозни алергични реакции и инфекции, ако бебето го погълне. А представи си, ако яйцето е заразено? В материали, писани по темата, се споменава за случай на едномесечно бебе, къпано със сурово яйце, което довело до заразяването му със салмонела.

* Да нарежеш гърба на бебето с бръснарско ножче, за да му изтече лошата” кръв

Знахарките извършвали този ритуал за предпазване от болести. Не били обаче редки случаите на смърт и инфекции след бруталната процедура. Мой познат ми сподели, че неговият баща все още има тънки белези от вертикални разрези по гърба.

* Осоляване” на бебето чрез втриване на сол в кожата му

Или поставяне на сол във водата за къпане, за да не мирише потта му като порасне. Не само че бебето не е пържола, но и посоляването му е опасна процедура, която може да доведе до алергии, сериозни изгаряния и рани на нежната бебешка кожа. Според лекари, може да стане причина и за тежка дехидратация. Изглежда има вероятност кожата на бебето да пропусне солта, намираща се във водата.

Виж още: Списък за новородено – какво ти е нужно, какво не и защо?

* Използване на мушкато против запек

Да се пъхне мушкато в дупето на бебето, ако то има запек, е процедура, за която съм чувала и която ми е била лично препоръчвана като работеща от приятелка. Истината е, че същата може да доведе до сериозни наранявания на дебелото черво. В случай, че бебето страда от запек, педиатърът ще му изпише подходящи препарати, а при нужда – щадящи и безопасни бебешки клизми.

* Захранване с винена попара, за да спи бебето

На бебето се забърквала попара с хляб, вино и захар, за да спи непробудно и да мирува. Самият Ангел Каралийчев е бил захранен с алкохолната гозба от баба си. Всъщност, малките деца масово са били приспивани посредством вредната за тях винена попара. Най-често се е случвало така, че докато майката е на полето, бебето оставало у дома с баба си. Надробявала му старата жена паница с винена попара, нахранвала го едно хубаво и то спяло цял ден като ангелче. А тя необезпокоявано си вършела къщната и дворна работа.

* Обтриване на новороденото с ракия или спирт срещу настинка и висока температура

Когато говорим за малко бебе, не е зле да следваме максимата: „Никакъв алкохол за новороденото”. Обтриването със спирт е изключително опасно „лечение”, защото нежната бебешка кожа може да абсорбира алкохола, а това, от своя страна, да доведе до алкохолно натравяне.

* Стегнато повиване на бебето, за да не са му криви краката като порасне

Лелята на моя близка решила да помага в отглеждането на дъщеря ѝ. Месецът бил юли, а температурата стигала до 40 градуса. След приключване на вечерната баня, лелята обяснила на младата майка, че ще повие хубавичко детето, за да няма криви крака като порасне. Опаковала невръстното дете в бархетни пелени, като не пропуснала дори главата. Затегнала малкия вързоп от всички страни с вълнен пояс, без да оставя никакво пространство. Повторила процедурата и на следващата вечер. А малката „матрьошка” не спряла да плаче и да пищи в продължение на две нощи. На третия ден моята позната съблякла дъщеря си по потник и скоростно командировала лелята с еднопосочен билет на село. За съжаление, се наложило да лекува зачервената от прегряване кожа на дъщеря си в продължение на две седмици. Повече не искала да чуе за повиване и пристягане.

суеверия спящо бебе
Кредит: Pexels

* Повиването е много разпространена практика, която в днешни дни изживява своя Ренесанс. Много бебета се успокояват, когато са поставени в закътано пространство. Например, спално чувалче, без обаче да ограничават прекалено движенията им и давайки достатъчно свобода на крачетата да мърдат. Но, когато бебето е плътно опаковано с изпънати и стегнати крака, както се е правело навремето, говорим за нещо различно. Не само, че подобно повиване няма да доведе до съвършено стройни крака, както твърдят различни лели и баби, а напротив – може да ги увреди. Тазобедрените стави на бебето нямат добре оформени легла и при пристягане е възможно да се измъкнат лесно. Също, трябва да се внимава при какви температури се повива бебето и какви материи се използват за целта. Ако е много горещо има сериозен риск от претопляне. Вълнени пояси, повиване тип „матрьошка” и пристягане на краката са крайно неприемливи.

Интересни времена са били, нали? Бременността, раждането и посрещането в дома на бебето са били подчинени на най-чудати, а понякога опасни, вярвания, които днес, със сигурност, не можем да подкрепим. Но е хубаво да ги знаем, защото всеки от нас носи частица от прадедите си. Може би затова и днес, много от нас, бременни или не, носят червено конче на ръката против уроки и „лоши” очи. Даже Мадона, Парис Хилтън и Деми Мур, като отявлени последователи на Кабала, се кипрят с такова. Когато се роди бебето бързаме и на него да вържем червения конец, за да улови той негативната енергия и да я задържи далеч от детето ни. И ако това ни дава спокойствие, пък било то и лишено от научно обяснение, защо не?

Виж още: Как да избереш перфектното бебешко име

Диляна Георгиева
Диляна Георгиеваhttps://medium.com/@onegirlfinds
Ако преди няколко години някой ми беше казал, че ще бъда майка на 3 деца, две от които близнаци, щях добре да се посмея. Влизала съм в различни роли през живота си - маркетинг специалист, пътешественик, актриса в импровизационен театър, копирайтър, майка. Да съм майка се оказа най-предизвикателното ми превъплъщение досега. Хубавото е, че момичето в мен не ме напуска, поне не за дълго, независимо на кой етап от развитието ми става свидетел. И аз съм все същото момиче, дето се смее шумно, чете книги и когато има време, мечтае за велики дела и пътешествия. Разликата е, че сега си имам компания.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии