fbpx

5 изненади относно бременността и раждането в Нидерландия

От година и половина нашето тричленно семейство живее в Нидерландия. Това е бившата Холандия, чието официално име смениха през 2020 година, но което аз все още използвам понякога, особено като се има предвид, че ние действително живеем в провинцията Северна Холандия.

Бяхме посещавали страната като туристи, така че все пак знаехме горе-долу какво да очакваме. Освен това и преди сме живели в чужбина – знаем какво е да си чужденец и с какви трудности се сблъскваш като такъв. Въпреки това, и оставяйки настрана предизвикателствата около вируса и локдауните, родителството в Нидерландия се оказа цяла нова вселена за опознаване!

Ето някои интересни факти относно бременността и раждането в Нидерландия, които научих, откакто живея тук:

1. Бременността не се третира като болест

В Нидерландия бременните карат колело, спортуват и работят, както обикновено. Разбира се, препоръката да не се пуши по време на бременност е валидна и тук, но пък чаша кафе, суши от хубаво място с прясна качествена риба или малко пушено месо не се смятат за непростими грехове. Всичко трябва да е с мярка и от сигурно място с качествени продукти!

Виж още: 10 храни, които е добре да похапваш по време на бременността

бременност и раждане в Нидерландия

Когато бях бременна в България ми се струваше, че се гледа на бременността като на някакво болестно състояние, по време на което жената главно трябва да се пази от всичко, докато я засипват с реклами и спорна информация за какво ли не и откъде ли не. Помня как, бременна в седми месец в България, чакам ред да презентирам в университета, а един колега се провиква: „Пуснете я първа, вижте я, че ей сега ще роди тука!“. Някак се съмнявам да чуя подобен коментар в Амстердам и се чудя:

има ли наистина разлика в начина, по който бременните жени биват възприемани и възприемат себе си в различните страни?

2. Раждането у дома е нормално в Нидерландия

Ако наблюдаващият лекар сметне, че бременността не е рискова, бременната нидерландка има право сама да реши дали иска да роди в собствения си дом. Докато ние с теб избираме болници, лекари и екипи, през 2014 година 13.4% от ражданията в Нидерландия са се случили у дома с помощта на акушерка и комплект за раждане, който може да се купи от аптеката.

Този факт наистина ме шокира и ми отне време да свикна с идеята. Но сега си казвам: Защо пък не? Щом квалифициран и опитен лекар е казал, че няма опасност, и като се има предвид, че при нужда може бързо да пристигне линейка, защо да не реши жената да роди вкъщи? Е, друга жена ще е, не аз, но все пак хубаво е, че бременната има избор!

бременност и раждане в Нидерландия

3. Медицинска сестра се грижи за родилка и новородено в дома им

Дори да са родили в болница, жените в Нидерландия се прибират у дома няколко часа след раждането, стига да няма медицинска причина за лекарско наблюдение на бебето или родилката. И тогава какво? В нидерландския дом пристига уникална извънболнична помощ, наричана kraamzorg. Всяка родилка получава лична медицинска сестра, която да помага за грижите за новороденото и дома в първите дни и седмици след раждането.

Уау! Вместо различни мнения от всяка леля, баба и страница в интернет, в твоя дом идва квалифицирана жена, която ти показва как да се грижиш за новороденото, грижи се и за теб, че даже готви и помага в грижата за по-големите деца. Уникално!

Като човек, прибрал се от болницата, без някога преди това да е сменял пелени, категорично намирам тази грижа за гениална! Наличието на такова медицинско лице в дома след раждането е една от причините изобщо да се замислям за втора бременност… А междувременно не ми остава друго, освен да благодаря на сестра ми, че ми показа как да сменя заветната първа пелена, на майка ми – как да къпя новородено, на баба ми – как да го обличам… И да се чудя: никоя друга страна ли не е последвала тази добра нидерландска практика, наречена kraamzorg?!

Виж още: Как се отглежда българче в Германия

4. Отпускът по майчинство е само 16 седмици

Няма нужда да ти казвам, че по отношение на майчинството разликата с България е гигантска! Моето съкровище си беше с мен у дома две години и половина, поради липсата на баба, която да може да се грижи за него по цял работен ден и, естествено, поради недостатъчните места в софийските ясли. Моята кариера кучета я яли – не е важна. Разбира се, беше прекрасно и незаменимо време с детето, но да не се лъжем – благородно завиждах на мъжа ми, че пет дни в седмицата си има обедна почивка! Или както пишеше някъде из интернет:

лесно е да си майка: сутринта станеш, направиш си кафе, вечерта седнеш, изпиеш го…”

В Нидерландия ситуацията е съвсем различна: жените се връщат на работа много по-рано, но имат и благоприятните условия да направят това. Причините са няколко:

1. Детската градина в Нидерландия винаги е частна и е за деца от 3 месеца до 4 години. Групите са малки, персоналът обучен и все пак получаващ по-адекватна заплата от българската, макар хората тук да смятат, че тя трябва да е по-висока. Всичко това означава, че майката може без особени притеснения да остави детето си в детската градина, за да отиде на работа. Ако пък не работи, то тогава вероятно ще си гледа детето вкъщи, защото месечната такса за детска градина е двойно по-висока, ако само един от двамата родители работи.

2. Почасовата работа и работата на половин работен ден (36, 32 или по-малко часа на седмица) са широко разпространени в Нидерландия. Майките могат да работят по-малко часове, за да имат по-добър баланс между грижа за деца, задължения в дома и работа

Честно, това не звучи ли добре, мамми? Виждала съм в София майки на малки деца, които са принудени да висят в офиса до 7-8 вечерта, вместо да са със семействата си. И въпросът не е КОЙ тогава готви, чисти и възпитава детето, а КОГА и КАК ТАКА българката намира време и за това? В Нидерландия животът започва в 5 следобед, когато завършва работният ден и сега като виждам, че може и така да се живее,

силно се надявам някой ден и работодателите в България да бъдат по-гъвкави по отношение на работното време на майките!

3. Ден с мама, ден с татко, ден с баба и дядо и холандчето е само два дни в седмицата на детска градина! Някои бащи тук могат да си вземат Papadag (татков ден), в който да гледат детето, и така да работят по четири дни на седмица (а не иска ли всеки от нас така?!). Ако и мама си взима такъв ден, а баба и дядо гледат внучето в някой от другите работни дни, на практика малчо трябва да е на градина само два пъти в седмицата. После защо нидерландските деца са сред най-щастливите в света?!

Виж още: Отново на работа след майчинството – какво трябва да знаеш?

5. Всички родители в Нидерландия получават еднакви напътствия за грижа за бебето и детето. 

Безплатните книжки GroeiGids (Ръководство за растежа”) са научно обосновани и одобрени от здравните органи в Нидерландия. Те дават кратки и ясни насоки за различните етапи на родителстването като започват от желанието за забременяване и завършват чак с края на пубертета. Когато жената е бременна, получава книжка за бременността с информация за хранене, здраве и други важни за нея теми. Когато роди, получава книжка за грижа за новороденото и друга – за кърменето. И така нататък…

Няма „Моят педиатър каза това, пък другият – обратното.”; няма „В този сайт пише едно, а в другия – противоположното.”; няма чудене да се дава ли вода на кърмаче или не… Отговорите на всички въпроси са в базираните на науката гидове на растежа и няма две мнения. Книжките се актуализират периодично според най-новите заключения на медицината, а медицинските лица са добре запознати с тях. А аз се чудя: не може ли и в България да е така?

бременност и раждане в Нидерландия
GroeiGids

Културните разлики винаги са ми били любима тема и една статия няма да ми стигне да опиша всичките си впечатления. Но да бъдем честни – никое място не е перфектно! В Нидерландия детските градини са скъпи, а има и недостиг на персонал. Нашият син толкова беше свикнал да се запознава с нови учителки в предучилищната, че почти не усети, когато стана на 4 и започна училище. Но пък никога няма да ми омръзне удивлението на други чужденци като мен, когато за първи път се сблъскат с бременността и родителството в Нидерландия! 

А аз пък си спомням всички трудности и етапи в отглеждането на мъниче в България. Спомням си разбитите тротоари и детски площадки. Спомням си какви ли не коментари и съвети на непознати хора относно дрехите, държанието и кашлицата на моето дете. Спомням си ги, пък виждам тук колко спокойна и уравновесена е моята приятелка Боби, родила в Амстердам, гледаща бебе и работеща в Нидерландия, и се чудя:

не може ли и в България повече млади майки да са така спокойни и щастливи? Пожелавам ни го, пък за гледането на деца в Холандия имаме още да си говорим!

Росица Аргирова-Бурла
Росица Аргирова-Бурлаhttp://Mokum.bg
Откакто родих, най-значимото за мен прозвище е да съм Майка на будно момче, което никога не спира да говори и да прави мънички белички! Междувременно от София се преместихме да живеем в Амстердам и знанията, които трупам след тази промяна, споделям в блога си Mokum.bg. Редактор съм и дизайнер на кулинарната книга “Ухае на… България”, интересувам се от устойчиво развитие и никога не спирам да уча нови неща, които с удоволствие споделям с всеки!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии