fbpx

Бременност по време на пандемия – как да не полудеем съвсем?

Всяка бъдеща майка има големи планове, мечти и идеи за това как ще премине бременността ѝ. Защото това е период, толкова специален и съкровен за жената, че няма как да не бъде споделян и празнуван. При това всеки ден, в компанията на любимия до нас, на приятелите и семейството ни. Едно незабравимо време, за което след години с усмивка на лице да си спомняме.

Но пандемията от Kовид-19, която връхлетя целия свят, промени живота на всички ни, буквално за дни. И направи живота на бременните жени ОЩЕ една идея по-сложен. Защото всичко онова, което смятахме, че имаме като „план” в главата си за нещата…ами то просто вече не е същото.

„В началото не бях загрижена, може би, защото не го приемах толкова сериозно. Чувствах го като нещо, което се случва някъде далеч от тук, все едно това е глобално събитие, което не ме засяга. Или поне не е задължително да се отрази на мен и семейството ми – нали сме здрави, какво може да се случи?“

Това сподели с мен Ива, която е в седми месец, когато пандемията започва да затваря училища и магазини у нас в началото на пролетта на 2020 година.

Виж още: На акушерките с любов

бременна жена
Кредит: Ömürden Cengiz / Unsplash

Този вирус бързо се превърна в нещо, с което всички ние трябваше да съобразим ежедневието си, а рутината от спокойните безметежни дни на бременността бързо се трансформира в тревожност, породена от множеството забрани, съвети и препоръки за социално дистанциране.

„В един момент осъзнах, че буквално за дни всичко се промени. И вече знаех, че нито оставащите месеци до термина, нито самото раждане, ще бъдат такива, каквито си ги представях в мечтите си. Трябваше да свикна с това ново ниво на несигурност, породено от пандемията. Ако, разбира се, исках да запазя здравето и разсъдъка си“, продължава разказа си Ива.

Нашата героиня Ива далеч не е единствената жена, поставена в ситуацията на бременност по време на пандемия”. Но с нейна помощ подготвихме няколко, надявам се, полезни съвета, свързани с безопасността и спокойствието на бъдещите майки, така необходими през тези най-важни девет месеца:  

Приеми препоръката за социалното дистанциране сериозно

Да не се виждаш с най-близките си хора, особено, ако разчиташ на тяхната помощ по един или друг начин, може да бъде доста трудно за всяка бъдеща майка. Да не говорим за прегледите при лекар, пазаруване и дори най-обикновеното возене в асансьора (защото да, съветите да изкачваме стълби, за да не се засичаме с други хора, са нещо чудесно, но не и ако сме в осми месец, например), които могат да се превърнат в истинско изпитание и да причинят доста стрес.

И именно тук се крие разковничето – приеми всичко това като рутина, а не като временно неудобство. Настрой психиката си, че спазвайки мерките на социалното дистанциране, правиш най-доброто за себе си, но и за своето бебе. Това е един подарък, който му даваш още преди да се е появило на света. Защото, да бъдем разумни и отговорни, сега е повече от необходимо!

Виж още: Оглупяваме ли по време на бременността?

Кредит: torwaiphoto / Freepik

Бъди информирана – но с мярка!

Всяка съвременна жена е свикнала да бъде информирана. Около нас има толкова информационни канали като телевизията и вестниците далеч не са най-често използваните от тях. Свидетели сме на безпрецедентен новинарски поток, свързан с пандемията от Ковид-19, в който човек лесно може да се изгуби и буквално да полудее. В един момент ежедневните актуализации по темата бяха постоянни и от всякакво естество – блокирани градове, затворени ресторанти и барове, поредна знаменитост, която е с положителен тест за вируса… Все едно живеем в роман на Джордж Оруел!

За да запазиш разсъдъка си и да не се „филмираш“ излишно, но в същото време да си осведомена за случващото се, може да направиш нещо много просто. На първо време избери част от деня, да кажем сутрин, когато да гледаш новините. През останалото време се опитай да се занимаваш с други неща, които да те разсеят. Не е необходимо и да четеш новини по темата постоянно – повярвай ми, ако нещо наистина важно се случи, няма как да не го разбереш!

Намери своя отдушник на стреса

Особено към средата, докъм края на бременността си, всяка бъдеща майка осъзнава колко важно е да остане спокойна. Според психолози, в тези последни месеци, най-добре е да се фокусираме главно върху занимания, които разтоварват, без да напрягат. Това е чудесно време да завършим напълно стаята на бебето, да сгънем и подредим дрешките.

Кредит: Ömürden Cengiz / Unsplash

Ако състоянието ти позволява и се чувстваш достатъчно енергична, може да почистиш точно онова чекмедже в кухнята, което все отлагаш… Изобщо всичко онова, което ще отнесе мислите ти в съвсем противоположна на пандемията посока. Сега е моментът да се насладиш на един хубав сериал по „Нетфликс” или книгата, която си започнала преди няколко …хм… века. След време ще си спомняш с носталгия за това свободно време.

Виж още: 7 истини за бременността, за които никой не ме предупреди

План Б – необходимата гаранция за спокойствие

Що се отнася до самото раждане, всяка бъдеща майка трябва да се настрои, че е възможно нещата да не се случат точно какво си ги е представяла. Но това не е повод за притеснение, особено ако има план Б т.е. алтернатива, която да дава спокойствие.

Във връзка с разпространението на Ковид-19 по целия свят се наложиха промени, свързани с организацията на работата в болниците. С оглед на безопасността на майката и бебето ѝ, например, има ограничение на посетителите в болничното отделение. Хубаво е да се настроиш, че най-вероятно ще си само ти и бащата, а всички останали ваши любими хора ще се запознаят с новороденото чак, когато се приберете вкъщи.

Ограниченията за посетителите на родилките са нещо ново, но разбираемо, с оглед на ситуацията в момента, така че не се оставяй те да повлияят на цялостното ти изживяване. Но, ако подходиш със спокойствие, ще видиш, че всичко това е за ваше добро.

Хубаво е да проведеш разговор с твоя лекар относно различните проблеми, които могат да възникнат в болницата по време на самото раждане или часовете преди него. Към коя друга болница, например, би могъл да те пренасочи, ако се открие случай на зараза в твоята, какви са вариантите ти, как се процедира в тази ситуация.

Твоят гинеколог е човекът, който е бил с теб през всички месеци, познава спецификите на бременността ти и именно той е този, който може да ти даде най-добрия съвет и най-ценните напътствия.

Кредит: pch.vector / Freepik

Да бъдеш бременна и да родиш по време на пандемия е интересна задача. Много неща се промениха, а ние трябва да се променим с тях. С правилния подход, напътствия и, разбира се, с много положителни мисли и нагласа – всичко ще е наред, бъди сигурна

Виж още: Да родиш по време на пандемия

_______________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

 

Гергана Златкова
Гергана Златкова
Аз съм журналист по образование, пътешественик, блогър и кулинарен ентусиаст по призвание! Покрай приятелките ми с малки деца се запалих по темата за бременността в желанието си да съм им полезна и от помощ, а всичко научено ще се радвам да споделя и с вас!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии