fbpx

Бременна и на плаж – рискове и полезни съвети за безопасност

Слънце, синьо море, топъл пясък, бленуван образ, който със сигурност те кара да мечтаеш за плаж и лятна почивка. Но когато си бременна, ходенето на море има недостатъци и доста неща, с които да се съобразяваш. Имай предвид, че в периода на бременност си много по-предразположена към инфекции, слънчеви изгаряния, дехидратация, умора, прегряване. Сигурно нямаш търпение да заровиш пръсти в топлия пясък, но преди това проучи кое би било полезно за теб и бебето, и кое не.

Виж какво е важно да знаеш, както за рисковете, така и за начините, по които да се предпазиш от тях.

Внимание! Ако си бременна, задължително се консултирай с лекар, дали е безопасно за теб да посетиш плажа през този сезон. Следвай неговите предписания.

Как да се предпазиш от рискове на плажа по време на бременност?

Ако скоро си разбрала, че си бременна, най-добре избягвай плажа през първите три месеца от бременността. Те са най-критични, затова бъди внимателна в грижата за себе си и местата, които посещаваш. Ако не живееш на морето, трябва да предвидиш колко време ще пътуваш до там, защото дългият път, повече от 4-5 часа, не е препоръчителен за бременните. Ако си решила да заминеш на почивка, постарай се това да е между 14 и 28 гестационна седмица. След 36 седмица е противопоказно да бъдеш на плажа. Винаги се консултирай с лекар, ако плануваш пътуване и почивка на море.

Дехидратация

Вероятно вече знаеш, че бременните са много по-склонни към дехидратация от останалата част от населението, тъй като се нуждаят от повече вода. Тя развива плацентата, която поддържа плода, така че всеки път, когато в организма ти няма достатъчно вода, бебето е изложено на риск. Водата е важна, тъй като обемът на кръвта ти се увеличава значително, за да отговори на нуждите на твоето бебе. С напредването на бременността ще имаш нужда от повече течности. Може да е предизвикателство да останеш добре хидратирани, особено на плажа. Дехидратацията може да причини главоболие, припадък, гадене и умора. Тя настъпва бързо, затова винаги носи със себе си бутилка с вода.

Прегряване

През първия триместър от бременността екстремното прегряване е много опасно. Може дори да доведе до спонтанен аборт. Важно е телесната ти температура да не надвишава 38 градуса по Целзий, а излагайки се продължително време на слънце, това не е изключено. Ако си на плажа, може да си носиш бутилка с пулверизатор, пълна със студена вода, за да пръскаш лицето, шията, ръцете и стъпалата. Може за кратко да се разхладиш, като стъпиш в морската вода. Задължително стой на сянка и носи шапка с широка периферия.

Слънчево изгаряне

Със сигурност си запозната с опасностите за здравето от слънчевото изгаряне, но те са още по-големи, когато си бременна. Причината? Кожата ти е много по-чувствителна. Клетките меланоцити, отговорни за производството на пигмента меланин, на който се дължи тена на кожата, са по-активни и стават по-чувствителни към различни дразнители, особено слънчева светлина. Затова по време на бременност се увеличава шансът от изгаряния на кожата, дехидратация и топлинен удар.

Изключително важно е да не се излагаш на пряка слънчева светлина, особено във времето между 10 и 17 часа. Винаги стой под дебела сянка, задължително носи шапка. Ако слънцето е много силно, можеш да покриеш тялото си с лека дреха, с дълъг ръкав, от естествена материя. Нанасянето на слънцезащитни продукти също е изключително важно. Те трябва да са подходящи за бременни и напълно безопасни за теб, и бебето.

Екипът на Mammi.bg препоръчва Слънцезащитен лосион за тяло на испанската марка за дермокозметика Laboratorios Babe. Той е с много висока слънцезащита, предпазва от UVA и UVB лъчи, има голяма покривност, която го прави много подходящ за фоточувствителна кожа, каквато е на бременната жена. Защитава от фото стареене, слънчеви изгаряния и поява на пигментни петна. Лосионът съдържа успокояващи съставки. Има лека текстура, която позволява лесното нанасяне и бързото попиване в кожата.

Хиперпигментация

В периода на бременност кожата ти е по-чувствителна към ултравиолетовите лъчи. Ако не се предпазваш правилно, може да получиш т. нар. „маска на бременността“ – зона с хиперпигментация на лицето. Още един продукт на Laboratorios Babe, който е добре да имаш в чантата си, дори да не ходиш на плаж, е Слънцезащитен суперфлуид за лице с SPF 50. Той има много висок спектър на защита срещу UVA/UVB, IR лъчите, дори и от HEV (синя светлина). Освен всичко друго, суперфлуидът предпазва кожата от вредното влияние на градското замърсяване. Има антиоксидантно и хидратиращо действие, благодарение на хиалуроновата киселина в състава. Можеш да избереш и Оцветяващ слънцезащитен суперфлуид за лице, който има същите свойства и успешно ще те защити от вредните слънчеви лъчи.

Стрии

Ако по време на бременността или от преди това, по кожата ти са се появили стрии, те могат необратимо да потъмнеят на слънце. Ако си решила да почиваш на плажа, задължително включи Крема против стрии на Laboratorios Babe в своята грижа на кожата. Той помага за предотвратяване появата на стрии и за заличаването на вече съществуващи. Кремът е подходящ за всички видове кожа. Той възвръща еластичността ѝ и активира производството на колаген. Благодарение на лечебното действие на маслото от шипка, Кремът против стрии подпомага възстановяването на тъканите. Спокойно можеш да го използваш, за да се погрижиш за кожата си, дори да не си на плажа тази година.

Инфекции

По време на бременност имунната ти система е отслабена, затова организмът е по-предразположен към развитие на различни инфекции. Плуването в морето може да стане причина за поява на вагинални инфекции, бяло течение, възпаление на пикочните пътища. Причината е, от една страна отслабените бариери на организма, от друга замърсяването на морската вода, особено на българското Черноморие. На него липсват пречиствателни станции, водите от близките хотели се изливат директно в морето и се отаяват в плитките части. Затова влизането в морето, докато си бременна, не е най-доброто решение за твоето здраве.

Ако все пак си плувала в морските води, не стой с мокър бански, защото тази среда е предпоставка за развитие на бактерии. Винаги си носи допълнителен бански и дрехи за преобличане. И още нещо – не ходи боса по циментовата крайбрежна ивица, колкото и да ти е топло, защото може да настинеш и предизвикаш възпаление на пикочните пътища.

След плаж се погрижи за своята хигиена с Интимния гел на Laboratorios Babe. Той е подходящ за ежедневна употреба, дори ако не ходиш на море. Той е изключително нежен към интимната зона, като я предпазва и успокоява. Неговото PH е специално адаптирано, за да защитава баланса в тази зона.

Как да се насладиш на плажа, докато си бременна?

След като вече знаеш за какво да внимаваш, докато си на море, виж как да направиш почивката си още по-приятна и комфортна за теб и бебето, което расте в корема ти.

Стой на плътна сянка – Това, че си на море не означава, че трябва да се излагаш директно под слънчевите лъчи. Ако плажът, който посещаваш, няма чадъри или места със сянка, задължително носи чадър, който отлично да те предпазва от слънцето.

Плуване – Това е чудесна дейност за бременни с ниско натоварване. То ще ти помогне да намалиш напрежението в краката, стъпалата и ставите. Разбира се, внимавай да не се уморяваш, все пак не си на състезание по плуване. Можеш просто да се отпуснеш във водата, това със сигурност ще ти подейства релаксиращо. Все пак не забравяй за риска от инфекции и прецени риска.

Внимавай с температурата на морската вода – Ако водата е твърде студена, това може да доведе до свиване на матката. Твърде топла вода пък може да повиши телесната температура и да причини увреждане на плода, затова топлите минерални басейни не са препоръчителни по време на бременност.

Не ходи сама на плажа –  Тялото ти преминава през много промени и това означава, че си по-податлива на прегряване и дехидратация, които могат да доведат до загуба на ориентация и виене на свят. Затова винаги отивай на плажа с компания.

Направи списък с всичко необходимо за плажа – Когато си бременна и на плажа, ще имаш нужда от повече неща. Запиши всичко и го сложи в багажа, преди да тръгнеш.

Примерен списък:

  • Голяма бутилка вода;
  • Слънцезащитни продукти за лице и тяло;
  • Леки закуски, плодове;
  • Допълнителен бански и дрехи за преобличане;
  • Шапка с широка периферия;
  • Слънчеви очила;
  • Възглавница;
  • Хавлия;
  • Чадър (при нужда);
  • Сгъваем стол – за да можеш да ставаш и сядаш по-лесно.

Грижа за кожата след слънце – След плаж кожата е суха, дехидратирана, опъната. Използвай продукти за дълбока хидратация като Балсам олиото на Laboratorios Babe. Това е балсам, който се транформира в олио при допир с кожата. Съставките му са много благоприятни за кожа, която се нуждае от задълбочена хидратация и възвръщане на еластичността. След нанасяне ще усетиш кожата си много успокоена, а ароматът на балсама е божествен!

Още един продукт, с който да освежиш раздразнената кожа, след излагане на слънце, е Алое Вера гел. Това е 100% гел от Алое Вера, който е подходящ за бременни и чудесно си взаимодейства с всички видове кожа.

Погрижи се за кожата на лицето – За да възстановиш еластичността и плътността на кожата, може да използваш Ампули за лице с протеогликан на Laboratorios Babe. Те са подходящи за бременни и кърмачки. Ампулите осигуряват дълготрайна хидратация на лицето. Протеогликаните хидратират и преструктуритат кожата. Те произвеждат колаген и хиалуронова киселина. Аргилеринът, който също се съдържа в ампулите, намалява мускулните съкращения, което води до стягане на кожата.

Претегли плюсовете и минусите от времето, прекарано на плажа, консултирай се с лекар и изгради най-добрата стратегия за твоето здраве и това на бебето. Бъди подготвена и си подари най-добрата грижа. Весело лято!

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е мерки, свързани с твоето здраве. 

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии