fbpx

Бременна и депресирана – възможно е и е нормално

Представата, която всички ние като общество имаме за бременността е, че това е най-щастливият период от живота на една жена. Дали обаче това е така? Колкото и да ми се иска, отговорът не е еднозначен. За някои жени това може наистина да са най-прекрасните девет месеца от живота им. За други, обаче, може и да не са. За някои само два или три месеца може да са сбъдната мечта, а останалите да граничат с кошмар. Различни хора, различни истории.

И ако вече поговорихме за физическите предизвикателства, които бременността ни отправя, то днес ми се иска да поговорим за психическите. Защото често, именно под натиска на обществената представа за това как трябва да се чувстваме, не съумяваме да кажем през какво наистина преминаваме, камо ли да потърсим помощ

Затова, ако се упрекваш, че не си щастлива 100% от времето докато си бременна, ако не знаеш как да се справиш с бушуващи хормони, стреса и непознатите емоции – спокойно! Не си единствена. Всъщност много повече бременни отколкото можем да си представим, се сблъскват с различни, непознати за тях състояния. Някои може да са мимолетни, но други може да са много по-трайни и сериозни. Именно за тях искам да поговорим днес, защото стигмите падат, само ако се говори за проблемите и се погледне на тях отблизо, със загриженост и подкрепа.

Виж още: Бременност по време на пандемия – как да не полудеем съвсем?

бременна депресирана
Кредит: Rafael Henrique / Pexels
Знаеш ли, че в Австралия част от женската консултация по време на бременност включва скрийнинг за депресия?

Да, у нас не е така. Тогава какво ни интересува, ще каже някой? Добрите примери трябва да интересуват всички ни, ще кажа аз! Скрийнингът в Австралия е нещо доста простичко. Представлява въпросник, с чиято помощ да се установи как се чувства бременната. Прилага се, защото

жените с депресия не винаги могат да разпознаят симптомите ѝ, а тя може да има сериозни последствия както върху майката, така и върху бебето.

Затова е от изключително значение да се диагностицира рано, защото тогава и лечението е по-ефективно. А никак не са малко жените, които се сблъскват с нея в различни етапи. Според проучвания между 10 и 15% са диагностицирани с депресия или по време на бременността, или в следродилния период

Ето и някои от най-честите симптоми:

* Чувство на депресираност или общо усещане за нещастие през по-голяма част от деня или през по-голяма част от седмицата;

* Гняв, раздразнителност или напрегнатост през по-голяма част от времето;

* Често плачене без очевидна причина;

* Липса на интерес към неща, които преди са доставяли удоволствие;

* Липса на сън или спане повече от обикновено;

* Липса на апетит или преяждане;

* Огромна умора;

* Невъзможност за концентрация и често забравяне;

* Натрапчиви мисли за смърт – лична или на близки хора;

* Желание за самонараняване и др.

Виж още: Всичко, което трябва да знаеш за първи, втори и трети триместър

бременна депресирана
Кредит: Freepik
А какви са причините за появата на депресия?

* Наследствен фактор – ако член на семейството страда или е страдал от депресия;

* Ако преди бременността майката е била депресирана – със забременяването това състояние не се изпарява като с вълшебна пръчици, напротив, възможно е да се изостри;

* Стрес по време на бременността може да отключи депресия, както и в някои случаи това може да се случи, ако бременността не е била планирана;

* Химични процеси в организма;

* Хронични болести;

* Проблеми с предишна бременност;

* Липса на социална подкрепа;

* Трудности във взаимоотношенията с партньора;

* Преживяно насилие в детството

Как влияе депресията на майката?

Макар в случая да говорим за психическо състоянието, то може да има съвсем реални последствия върху организма, особено ако прогресира значително. Депресията при бременни може да доведе до:

* спонтанен аборт;

* гестационен диабет;

* преждевременно раждане;

* раждане на дете с ниско тегло.

Много вероятно е, ако бъдеща майка се сблъска с депресия или чувството за безпокойство по време на бременността, след като роди да изпита следродилна депресия или бейби блус под някаква форма.

А справянето с тези състояние с новородено в ръцете, е много по-трудно. Затова е толкова важно да се потърси професионална помощ още по време на бременността.

Лечение на депресията

Тази диагноза не е доживотна присъда, в нея няма нищо срамно, нито пък страшно – важното е да се потърси помощ. Първата стъпка би била да се говори или със следящия акушер-гинеколог или пък с личния лекар. Специалистите съветват, че първо е добре да се вземе кръв за изследвания, с които да се изключат някои болести, чиито симптоми могат да имитират депресия – например недостиг на желязо, анемия или проблеми със щитовидната жлеза.

В случай, че все пак се окаже, че бременната страда от депресия, се изготвя лечение спрямо конкретното състояние. В по-леките случаи то може да се осъществи само с помощта на психолог, както и с подкрепа от близки хора. Ако депресията е по-сериозна, може да се наложи прием на антидепресанти. Има такива, които са безопасни за бременни, както и за жени, които кърмят.

Също така важно е да се знае, че ако се приемат антидепресанти преди забременяването, това задължително трябва да се сподели с лекаря, който ще следи бременността. Не трябва да се спира приемът им по собствено усмотрение, а само след медицинска консултация. В противен случай симптомите могат да се повторят.

А ето и няколко други метода, които оказват благоприятно въздействие върху депресивните състояния:

* Акупунктура – с нейна помощ се освобождават ендорфин, един от хормоните на щастието, който помага за подобряване на настроението и облекчава симптоми на бременността като сутрешното гадене и болките в гърба;

* Светлинна терапия – при нея бременната прекарва време пред лампа с висок интензитет на ярка светлина като по този начин се повишават нивата на серотонин, който регулира настроенията;

* Придържай се към балансирано хранене – важното е кръвната захар да не пада рязко, за да няма резки смени в настроението. Трябва да се избягват кофеин, захар и преработени храни, а да се наблегне на омега 3-мастните киселини (съдържат се в орехи, риба и яйца), които доказано намаляват риска от депресия по време на бременността.

Виж още: 10 храни, които е добре да похапваш по време на бременността

бременна депресирана
Кредит: Freepik

* Колкото се може повече почивка – умората по време на бременност може да повлияе върху промените в настроението. Затова е важно да се взема нужната почивка, да се ляга рано, да се спи следобед при възможност.

* Време сред природата – прекараните мигове навън намаляват стреса и симптомите на депресия. Разходки в гората, пикници в парка или ден на плажа могат да помогнат за цялостното светоусещане.

* Пауза на списъка със задачи – нищо не трябва да е на всяка цена. Каквото и да трябва да се свърши, може да почака. Важно е да се иска помощ, за да се избегне чувството на самото.

* Не на алкохола и цигарите – всяка бременна трябва да ги избягва, но е възможно при депресия да се търси спасение в тях. Истината е, че те само биха задълбочили проблема и определено не са нужното решение.

* Без големи житейски промени, ако е възможно – стресът трябва да бъде сведен до минимум, тъй като той влияе на депресията. Така че ако може да се отложи преместване, смяна на работа или друга голяма промяна е добре да се направи. 

* Споделяне на чувствата – ако се чувстваме напрегнати, неспокойни, разтревожени за бъдещето – не трябва да се премълчава. Нека говорим за всичко,което ни безпокои, за да намерим опората, от която се нуждаем.

* Спорт – регулярната, честа физическа активност осигурява ендорфини в организма. Според проучвания аеробиката е доста ефективна при лечение на депресия, почти колкото приема на антидепресанти. 

Виж още: Какво трябва да знаеш за йога по време на бременност

* Повече време с близките – да отделим време да се видим с приятелите си, да посетим роднини, да прекараме време само с партньора си. Близостта с най-любимите хора може да помогне да се почувстваме по-добре. Ако пък близките ни ни напрягат, то съзнателно трябва да вземем решение да избягваме срещите с тях – важно е да сме заобиколени от хора, които ни разбират и подкрепят.

Помощ винаги има

Важно е да говорим за депресията, защото тя може да се случи на всеки човек във всеки един момент от живота му. Но, когато сполети една бременна, е още по-опасно, защото трудно може самата тя да разбере, че нещо не е наред. Бременността е състояние, което изцяло променя тялото на жената и тя ежедневно изпитва нови и неподозирани усещания, често без да знае на какво се дължат

Пациенти постоянно ни споделят, че техните близки им казват да се стегнат, да се отърсят от глупостите в главата им” – споделя по темата д-р Габи Фаркас, терапевт от Ню Йорк, специализиращ в репродуктивни психични проблеми. – „Обществото смята, че бременността и раждането на дете са най-щастливите събития в живота на една жена и че това е единственият начин, по който е ок да се чувства тя. А всъщност жените изпитват цял спектър от емоции точно тогава.

И тук идва ред на чувството за вина, което се вменява на бъдещите майки за бурята в техния вътрешен свят. То ненужно влошава ситуацията и е причина за допълнително затваряне и невъзможност за справяне с проблема. Затова, ако най-близките в началото не отдадат нужното внимание на проблема, а той продължава да напомня за себе си, най-добре е да се потърси помощ от професионалист.

Понякога именно от лекарите можем да получим повече разбиране и подкрепа, отколкото от близките си, които в желанието си да ни помогнат, може би омаловажават ситуацията и това, през което преминаваме.

Не е толкова важно откъде ще дойде помощта, важното е да я поискаме, потърсим и примем, защото светлина в края на тунела има!

Кредит: Rafael Henrique / Pexels

За консултация във връзка с различни психични състояния, възникнали в хода на бременността, може да се обърнете към Димитрина Младенова – психотерапевт, с фокус на работа върху репродуктивните проблеми, майчинството, предродилна и следродилната депресия.

 * Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии