fbpx

10 начина всяка бременна да се погрижи за себе си

По време на бременността основната грижа е за бебето – как се развива то, всичко с него наред ли е. Но не бива да забравяме и грижата на майката за нея самата. Това включва не само здравето ѝ и поддържането на добра физическа форма, но и обгрижване на емоционалния ѝ свят, отношенията ѝ с околните и с нея самата в този така важен период.

Затова поканихме Галина Гъдуларова да бъде наш гид по пътя от зачатието до майчинството. Галина е сертифицирана дула за раждане към института DONA International и следродилна дула – Sacred Postpartum към Sacred Living Movement. В момента самата тя върви по този път с втората си бременност и съветите, които днес споделя, са не само професионални, но дълбоко и лично преживяни.

Виж още: Какво е бейбимуун и защо се нуждаеш от него?

бременна грижа за себе си
Кредит: Личен архив

„Бременността е един от най-свещените моменти в живота ни – време, в което към жената е нужно да се отнасят с особена грижа и благоговение. Като носител на новия живот, тя въплъщава чудото на сътворението в самата си същност. Раждането е един от най-силните природни ритуали на трансформация, през който жената преминава. Встъпването в майчинството променя живота и разтърсва света ѝ, всеки път – защото винаги е различно

Моето най-съкровено желание е всяка жена да се чувства в силата и правото си да създаде своя мечтан път на бременност, раждане и майчинство и да го извърви с увереност, дълбоко разбиране и свързаност с тази женска природа. 

Представям си една разкошна реалност, в която жената по пътя на трансформацията е способна да се отдаде изцяло на този процес. Да забави темпото в пълно доверие, без въпроси и съмнения. Да се потопи дълбоко и тя да бъде най-важната. Жената по пътя от зачатието до майчинството е коренно свързана със себе си и своята женска природа. Тя е обградена с красота, страст, вдъхновение и подкрепящи я жени, познава тялото си, вярва му и се грижи за него като за свой храм. Тя почита и изживява своите чувства в пълнота, назовава надеждите и страховете си, осигурява им пространство и работи с тях. Тя чува какво шепти душата ѝ и я следва с отдаденост. Всичко това, подправено с чувство на лекота и наслада от живота, за да се подхранва вътрешният ѝ източник на любов, от която тя има най-голяма нужда

Всичко това може да звучи невъзможно или наивно в контекста на ежедневните ни роли и ангажименти… но начин винаги има.

От позицията на майка, очакваща второ си дете, чийто житейски път силно се повлия от преживяванията ѝ в това пътешествие, ти споделям част от практиките, които съм открила, за да вървя по пътя с увереност и пълно присъствие, с грижа и в хармония със себе си.

Свързани са с грижата за тялото, емоциите и душевния ни свят и са подредени прогресивно в съответствие с напредването на бременността. Надявам се да откриеш нещо ценно, което да обогати и подхрани твоя личен процес.

1. Водене на дневник

Това пътешествие е като влакче на ужасите от емоции. Довеждането на бебе на бял свят е голяма работа и веднъж влязло и растящо в утробата ти, ти си майка завинаги

Воденето на дневник е чудесен начин да проследиш личното си пътешествие през бременността. Освен радост и вълнение, се появява и палитра от различни емоции по пътя. Дневникът може да се окаже чудесен помощник в трудностите, които може да изпиташ. Подари си дара на водене на дневник и стани автор на живота си, записвайки всичко важно, което преживяваш. 

бременна грижа за себе си
Кредит: Личен архив

Идея: Създай или открий своя красив личен дневник. Отделяй няколко момента всяка сутрин да записваш намеренията си за деня и няколко момента вечер, за да изпратиш деня, записвайки мислите и чувствата си. Тази структура с времето се превръща в навик и ще ти помогне по естествен начин да преминаваш през появилите се емоции. 

2. Създай свое интимно пространство

Всяка жена се нуждае от свещено място, което да нарече свое и да държи неща, скъпи на сърцето ѝ. Всички губим пътя си понякога и това пространство ще ти помага да държиш нишката и да продължаваш напред. Ще бъде постоянно напомняне да забавиш темпото, дори и само за момент всеки ден. Тази практика ще ти помогне да доведеш бременността си в своето духовно съзнание и пространство, вместо само да се фокусираш върху физическото си същество, което е далеч по-лесно. 

Идея: Избери място в дома си, което е удобно за теб. Украси го и го превърни в своя „Олтар за сила на бременността”. Можеш да го запълниш с неща като свещи, цветя, снимки, аромати и други специални елементи за теб. Възглавница пред това място ще ти даде възможност да посядаш спокойно. Отделяй момент всеки ден там, за да се свързваш с бебето си. Когато започне раждането, вземи нещо от този олтар, което да държи фокуса ти и да ти напомня за твоята сила

Виж още: Как да създадем йога пространство у дома

3. Медитация – дишай дълбоко!

Всеки медицински експерт ще ти каже, че намаляването на нивата на стрес ще допринесе за щастлива и здравословна бременност. Медитацията е лесен начин по естествен път да намалиш стреса и да се отвориш за вътрешен мир. Забави своя ум, бъди присъстваща за себе си и бебето си и покани тишината вътре. Медитацията може да се случва под различни форми и ти ще избереш най-подходящата за себе си. Започвайки деня си с няколко момента в покой ще ти помогне да поддържаш баланса тяло-ум-дух и да усетиш промяна на енергията в начина, по който денят ти протича.

Идея: Седни пред Олтара, който създаде. Нагласи си таймер за времето, което си решила да отделиш за практиката си, която може да подкрепиш с подходяща медитативна музика.

4. Благодари на тялото си

Помни, че утробата ти е домът на бебето ти и енергията ти храни неговата душа. Така че, позволи на душата си да грее. Утробата ти е центърът на майчинството. Тя е свещена и в границите ѝ живее мистерията на самия живот. Като жени, ние сме благословени със способността да създаваме живот, което е невероятна отговорност. Почитай всяка стъпка в процеса и посрещай всяка промяна с цялото си сърце. 

бременна грижа за себе си
Кредит: Janko Ferlič / Unsplash

Идеи: Седни пред своя олтар и благодари на утробата си, че приютява бебето ти и ти дава възможност да отгледаш живот в себе си. Масажирай корема си с любимо ароматно масло. Създай си дневна мантра, която да казваш на бебето си. Например: „Ти си желано и обичано. Вълнувам се от срещата ни скоро.” 

5. Очаквания

Повечето хора имат очаквания по темите за бременност, раждане и отглеждане на деца. Когато нещата се случат по различен начин и очакванията ни не се оправдаят, сме разочаровани и страдаме. Ключът тук е да възприемем подхода „следване на потока” и когато животът ни поднесе нещо неочаквано, да го приемаме като подарък, предназначен за нас

А ти какви очаквания имаш за бременността си? А за раждането? Какво очакваш за бебето си и себе си като майка? Много важни въпроси. Бъди откровена със себе си! Запиши ги в дневника си. Може да ги споделиш с партньора и лекаря си. Важното остава да признаем и приемем очакванията си в дадения момент. А ако ни е писано да преживеем нещата различно, да го приемем с благоволение и съзнанието, че това е нашият личен най-добър път

Много често очакванията ни са повлияни от неща, които сме чули, прочели, видели. Опитай да разграничиш своите очаквания от тези на другите. Много неща в процеса са еднакви, но всяка бременност, раждане и майчинство са уникални. 

Идеи: Намери красив плосък камък, на който да напишеш „Приемане” и го украси. Постави го на олтара си, за да ти служи като напомняне за подхода „Следвай потока”. Говори с твоя лекар, акушерка или дула за това как се чувстваш от емоционална гледна точка. Може да е полезно да чуеш тяхната перспектива. 

6. Физически упражнения

Редовните физически упражнения са важни, за да повдигат енергията ти и да поддържат тялото ти здраво в подготовка за раждането. Упражненията естествено повишават нивата на ендорфин в мозъка ни, също както и когато раждаме, и ни дават допълнителна енергия, от която се нуждаем. Пренаталните физически упражнения е добре да се практикуват с цел и намерение за създаване на здраво и силно тяло за раждането.  

Йогата е прекрасен начин да останеш тонизирана физически и духовно. Също може да те свърже с други бременни мамми и да формираш нужната ти среда от жени, които те подкрепят (ако посещаваш център). Разбира се, изборът на физически упражнения изцяло зависи от теб и твоите нужди и възможности.  

Виж още: Какво да очакваме от йога за бременни и как да практикуваме безопасно

7. Партньорска енергия

Ти носиш бебето и минаваш през всички физически симптоми, но партньорът също е огромна част от процеса. Важно е да удостоиш с внимание и признаеш и неговите чувства относно промените, свързани с пристигането на бебето в живота ви. Помни, че двамата сте заедно в това и всеки един има нужда от пространство да вентилира, преработва и учи. Никога не е твърде рано да започнете обсъждане на предизвикателствата, които имането на дете може да донесе. Много партньори не знаят как да помогнат на майката, но най-работещото е комуникацията

Идеи: Помоли партньора си да напише писмо до бебето ви и да му каже как се чувства относно пристигането му. Стимулирай го да говорите за страховете и надеждите около процеса на раждането. Посетете курс за подготовка за раждането. 

8. Подхранване на себе си

Какво означава да се подхраниш? Правила ли си го някога? Много жени не си дават време, в което да си дадат малко любов. Износването и раждането на дете е невероятна отговорност, която ти дава абсолютното право да се поглезиш. Повечето от нас имат много зает живот и това не се случва често. Започни практиката по обгрижване на мама сега, защото, когато бебето се роди, тази твоя нужда ще остане важна! 

бременна грижа за себе си
Кредит: Anthony Tran / Unsplash

Идеи: Вземи си дълга вана с балончета, запалени свещи с любими твои аромати. Поглези се с професионален масаж за бременни. Разхождай се сред природата и гледай залези. Всичко друго, което ти носи наслада, грижа и любов!

Виж още: Пренаталният масажист Станислава Николова за грижата преди и след раждане

9. Любовта е по-силна от страха

Ако не си била бременна преди, може да се страхуваш от един куп неща, но отдаването на енергия към страха е като да храниш див звяр. Става все по-гладен, страшен и по-силен. Храни своя кураж, своята воля и силата си на жена. Каквото и да се случи, това е твоят път и е наредено да се случи. Довери се! Жените раждат откакто свят светува и знаят как да го правят, инстинктивно! В най-дълбоките си страхове ще откриеш най-дълбоката си любов и ти ще избереш кое ще спечели. 

Какви са твоите страхове? Важно е да ги извадиш на лист хартия, за да може да ги видиш и да определиш дали някои от тях са базирани на реалността.

Идеи: Направи списък с всички свои страхове и ги изгори в огъня, за да отбележиш трансформацията им от страхове в силни страни. Направи си табела „Аз мога” и я сложи на олтара си. Запиши в дневника си как може да заместиш страховете със сила. Започни да правиш своя родилен план, той съдържа твоите надежди за твоето раждане.

10. Женската подкрепа

Раждането е свещен процес, който само жените могат да изживеят и това чудо в много култури е подкрепено от „племето” на женатасестрите ѝ, приятелките, други жени роднини, нейният кръг. Подготвяйки се за раждането на бебето си имаш нужда от жени около себе си, които да почитат куража ти и да те държат в силата си, подготвяйки се за прехода към майчинството.

Идея: Направи списък с жените, на които се доверяваш от твоето „племе”. Покани ги на специален ритуал, насочен към твоето благославяне. Нека бъде организиран специално и само за теб, най-добре от тях за теб, в който те обсипват с любов, лакомства, аромати, наричания и сила. Направете го в специално подготвено и украсено пространство (може и сред природата), в което ти си с корона от цветя, жените ти създават огърлица на силата за раждането, палят свещ, изричайки своите благословии за теб и ти вдъхват кураж. Може да нарисуват коремчето ти и да ти направят масаж. Както и всичко останало, според въображението и нуждите. 

Кредит: Elina Fairytale / Pexels

Като завършек, апелът ми към теб, прекрасна жена, е да се упражняваш да казваш по-често „ДА” на себе си, поне веднъж на ден. Постарай се и сложи себе си на първо място по време на бременността. Като майка винаги и завинаги ще има малък човек, чакащ нещо от теб. Вземи времето, от което се нуждаеш, за да може да си достатъчно присъстваща да казваш „ДА” съзнателно на детето/децата си. 

Ето ти и една мантра за стимул:

Аз отглеждам бебе и заслужавам да почивам, да се наслаждавам на процеса и да откликвам на желанията си, стига да правя здравословни и съзнателни избори в полза на себе си и бебето си.” 

И не на последно място, помни, че колкото бременността и подготовката за раждането са важни, толкова е важен и следродилният период. Грижата за мама, особено в четвъртия триместър, остава топ приоритет. Не го задрасквай от листа, а го планирай и си подсигури подкрепа и подхранване! Вече има дори професионална услуга, предлагана от т.нар. следродилна дула, ако нямаш наблизо приятелки или баби.”

Виж още: Четвърти триместър и какво трябва да знаеш за него – част 1 и част 2

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии