fbpx

Изразяването на благодарност: положителни ползи за психичното здраве на децата (и не само)

Изразяването на благодарност и съзнателното намиране на причини да се чувстваме благодарни е здравословна умствена практика, която искрено вярвам, че трябва да бъде практикувана още от ранна възраст. Много съвременни психологически проучвания доказват колко е важно да изпитваме благодарност и също така да насърчаваме децата да се чувстват благодарни всеки ден.

Навиците, формирани в детството, са важна основа и траят дългосрочно. Затова представянето на практични инструменти на нашите деца, с които да поддържат добро ментално здраве и положителни практики, е наистина безценен дар.

Виж още: Как да възпитаме децата да се грижат за планетата ни?

благодарност психично здраве
Кредит: Dmitry Egorov / Pexels

В многобройни психологически изследвания идеята, представата и чувството за благодарност са силно и последователно свързани с щастието.

Благодарните хора са по-оптимистични, изпитват повече положителни емоции, радват се и помнят хубавите преживявания, справят се с трудностите, изграждат силни взаимоотношения с другите и най-важното – създават здрави взаимоотношения със самите себе си и достигат емоционална зрялост.

Практикуването на благодарност може да подобри и физическото здраве, защото хората с нагласа за благодарност са по-склонни да имат и здравословно поведение и здравословни очаквания към себе си. Те са склонни да се грижат за физическото си здраве, като се хранят добре и спортуват.

Тъй като физическото и психическото здраве са взаимосвързани, грижата за физическото здраве води до благоприятни ефекти и върху психичното здраве. Балансираната диета, движението и спортът, както и добрият нощен сън имат положително въздействие върху ума.

Какво е благодарността и как се усеща тя като чувство?

Благодарността е акт на оценяване на това, което имаме в момента. Това е място вътре в нас, където се чувстваме благодарни за всичко такова, каквото е в момента, вместо да се фокусираме върху това, което искаме да имаме. Това е усещане за цялостност, вместо желание да посегнем към нещо ново с надеждата, че то ще ни направи по-щастливи. Това е обратното на безкрайното мислене, че не можем да се чувстваме удовлетворени, докато не бъде задоволена всяка физическа, материална и емоционална нужда.

И въпреки че в началото може да изглежда трудно за постигане, това психическо състояние винаги може да бъде култивирано и да стане по-силно с практика и постоянство.

Благодарността може да се почувства и изрази по много начини. Може да ни отведе до щастливи спомени и преживявания в миналото. Може да се усети в настоящето, като съзнателно се чувстваме благодарни за това, което имаме и за начина, по който нещата са в момента. Тя може също да има и бъдеща перспектива, чрез поддържането на обнадеждаваща и оптимистична нагласа.

Виж още: Емоционалната интелигентност се възпитава. Кога и как да започнем?

благодарност психично здраве
Кредит: Оlia DanilevichPexels

Как да насърчим семейството ни да практикува осъзната благодарност?

Децата обичат да копират това, което правят родителите им, така че един от най-добрите примери, които родителят може да даде, е да отделя времево, мисловно и поведенческо пространство за благодарност в ежедневния си график и да я практикува. Голяма част от времето и енергията ни се изразходват в преследване на неща, които в момента нямаме. Благодарността обръща приоритетите ни, за да ни помогне да оценим хората и нещата, които имаме. А това е крачка напред към отглеждането на хора, които не прибягват с лека ръка към консуматорство и материализъм.

Всяка вечер, преди да кажеш „Лека нощ” на децата си, помоли ги да назоват поне едно нещо, за което се чувстват благодарни в този момент.

Казването на „Благодаря” и изпращането на благодарствени бележки е чудесен начин да тренирате мозъка за важността да се чувствате благодарни и да не приемате нещата за даденост.

Започване на дневник на благодарността, в който децата могат да записват нещата, за които са благодарни всеки ден, е също добра и полезна практика, която искрено препоръчвам.

Може да изтеглиш и разпечаташ приложения седмичен дневник за благодарности и да го попълвате всяка сутрин или всяка вечер заедно с детето/децата. Целта е винаги да намирате поне едно щастливо нещо, което носи радост и кара детето да се чувства благодарно, че го има в момента.

Причините да се чувстваме благодарни могат да бъде всякакви – разходка с кучето, любимия сладолед, оцветяване на книжка, забавна игра с приятели.

А каква е твоята причина да се чувстваш благодарна днес?  

благодарност психично здраве
Петя Георгиева - Милър
Петя Георгиева - Милър
От градски живот и 12 години в рекламния бизнес до номадство в Азия, Европа и Щатите. Петя преобръща живота си през последните 2 години, след като напуска работата си като Маркетинг директор в Bulgaria Mall и се отдава на пътуване и сабатикал. Като малка е искала да стане моряк, художник и журналист (в тази последователност), а днес успява да пренесе в ежедневието си малки аспекти от всяка една от тези мечти. Сега работи на свободна практика и се занимава с реклама, писане и лични проекти. Тя е и йога учител и начинаещ в джогинга. Мечтае си скоро отново да може да преподава йога на живо на различни места по света. Обича да чете, да рисува и да е сред природата. Грижата за себе си й е любима тема. Сред другите й страсти са психологията, готвенето, изкуството и животните. Интересува се силно от устойчивия начин на живот и бизнес.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии