fbpx

Бизиборд – какво е и как да си го направим вкъщи

Бизиборд, занимателна дъска, активна дъска, Монтесори играчка – има много наименования, различни вариации и още повече приложения. Но целта винаги е една и съща – да осигурим на детето безопасен начин да опознава света около себе си.

Многообразието от играчки, което ни залива на пазара (пък били те образователни, екологични, развиващи), често ни кара да се чувстваме объркани какво е най-добро за нашето дете. А може би най-доброто всъщност е това, което създаваме сами… и то само с наличното вкъщи.

Какво представлява бизибордът?

Бизибордът (busyboard), както подсказва името му, в буквален превод от английски, е дъска, която държи децата заети. Това е дъска или подходяща плоскост, към която са закрепени различни предмети от домакинството, които малкият откривател опознава със собствено темпо по безопасен и сигурен начин.

Импровизираната играчка включва предмети от ежедневието, към които детето обичайно посяга да вземе и разгледа, които биха провокирали сетивата му и развитието на уменията му. Бизибордът може да включва неща като ципове, закопчалки, ключове и ключалки, резета, контакти, ключове за лампа, магнити, лепенки, винтове и болтове, музикални играчки и т.н. Единственото условие е да са безопасни – като форма и закрепване.

Виж още: Наръчник по обезопасяване на дома за малко дете

бизиборд
Кредит: Pinterest

Как бизибордът помага за развитието на детето?

Той е изключителен ресурс за насърчаване на ранното детско развитие във възрастта 0-3 години. Сензорните стимулации са важни за когнитивното развитие – в това число развитието на мозъка, речта и социалното взаимодействие, а в допълнение подкрепят физическото развитие и фината моторика на малчуганите.

Укрепва мускулите на ръцете и краката

В зависимост от това как е закрепена дъската, децата често стават и сядат, изправят се отново, подпират се на играчката, дърпат и бутат. С две думи – тренират сериозно. Ако малкият откривател тепърва се учи да се изправя или да стои прав самостоятелно, бизибордът може да бъде още една провокация за него.

Развива фината моторика

Фината моторика се отнася до координацията на мускулите на ръцете и пръстите – това са именно фините, прецизни движения, които децата се учат да правят с ръцете си през първите години от живота си. Активната дъска им дава огромно изобилие от малки предмети, които да докосват и движат, а по този начин да развиват и фината моторика. В допълнение малчуганите упражняват и координацията очи-ръце.

Насърчава въображението и решаването на проблеми

Основната идея на бизиборда е да има неща за правене, тоест всяка джунджурия, която закрепваме към дъската, трябва да може да се движи, върти, заключва, щрака. Представи си колко е интересно за детето да открива какво точно може да прави с всеки отделен елемент. Именно това откриване, решаването на загадката, наречена „цип” например, насърчава развитието на мозъка. Откриването на нови текстури, функции и преживявания, създава нови връзки между клетките в мозъка, които са отговорни за интелигентността на човек.

Виж още: Как се развива мозъкът на бебето през първата година

спокойствие за родителите

Не мога да пропусна и този важен аспект. Бизибордът е играчка, с която детето се занимава самостоятелно; всичко е закрепено на едно място, което означава, че няма разпилени дреболии из цялата стая; всичко е закрепено, съответно няма дребни предмети, които детето евентуално да глътне.

Защо да си направим бизиборд сами?

Макар на пазара у нас вече да се предлагат готови занимателни дъски, ако решиш да си направиш бизиборд вкъщи, ще можеш да го персонализираш спрямо интересите и нуждите на твоето дете. Ти най-добре знаеш какво му е интересно, кои предмети го привличат и какво ще е най-ценно да научи, както и къде и как ще закрепиш дъската.

Бонус 1: Ако си направиш дъската вкъщи, може да я развиваш с порастването на детето и с течение на времето да добавяш нови предмети и предизвикателства (например цифри, цветове, форми и т.н.).

Бонус 2: Ако си направиш дъската сама, може да използваш всички налични предмети вкъщи, да разчистиш гаража, чекмеджето с джунджуриите или онези странни неща, които са останали след ремонта и дори не знаеш за какво се използват. А и ще спестиш пари.

бизиборд
Кредит: Личен архив

Виж още: Лесни, полезни и интересни летни игри за деца

Нашият опит и какво да (не) правиш

Трябва да си призная, че Pinterest e най-любимата ми платформа и дори още преди да стана майка, там бях открила купища интересни бизибордове. Затова, когато синът ми започна доволно да щрака ключовете на лампите и да оглежда с интерес циповете на дрехите (малко преди да стане на годинка), вече знаех, че ще правим бизиборд.

Е, аз го знаех, трябваше да го научи и мъжът ми – главното действащо лице в създаването на дъската. Без много съпротива от негова страна, осъзнавайки ползата да обере всички дребни боклуци от гаража, създаването на бизиборд започна.

Необходими материали:

* любопитно дете;
* сръчен татко (е, може и мама, но нека позволим на бащите да блеснат);
* дъска, основа, рафт, част от мебел;
* дребни предмети от ежедневието, които да закрепите;
* винтоверт (препоръчително) или друг способ за закрепване;

1. Каква дъска да изберем и къде ще я закрепим?

Започни с мисълта къде и как ще закрепиш дъската. Това ще даде отговори на много въпроси, които предстоят. Дъската трябва да е неподвижна и въпреки цялото дърпане и бутане, които я очакват, да не може да падне (най-вече върху детето).

Може да използваш метални скоби за закрепване за стена, въжета, с които да я завържеш за колона или тежка мебел. Доста умен вариант е да я направиш директно върху част от креватче или бюро.

бизиборд
Кредит: Pinterest

За избора на дъска ние се спряхме на рафт от гардероб, тъй като беше добре загладен от всички страни и без опасност от попадане на трески в детските ръчички. Но може да използваш различни материали, които да облепиш и боядисаш допълнително.

2. Какво да сложим отгоре?

Както вече споменах, идеята е детето да открива предмети от ежедневието, така че, ако искаш да бъде наистина автентично и полезно, просто подбери неща от дома си, към които виждаш, че мъникът проявява интерес. Например: контакт и щепсел, ключ за лампа, ключове и дръжки на врати, звънец, цип, мерителни лъжички, калкулатор, колелца, играчки, които се движат/светят/издават звук, телефонна слушалка, дръжка на шкаф и т.н.

Когато детето порасне, може да добавиш още часовник със стрелки, магнитни цифри и букви, животни, снимки на членовете на семейството и т.н. Най-хубавото на домашно направения бизиборд е, че го правиш както на теб ти харесва.

3. Как да подредим и закрепим предметите?

След като вече си решила как и къде ще закрепиш дъската, това ще ти даде ориентир на каква височина трябва да бъдат предметите. Тоест, ако дъската опира пода, няма да е удобно най-отдолу да има дребни неща; ако е по-високо – помисли за удобни дръжки, за които детето да се хваща, за да може да се изправи.

Съветът ми е да наредиш предметите предварително и да видиш кое накъде се движи, преди да пристъпиш към закрепването.

Ние използвахме винтоверт и винтове за закрепване на всичко. Пробвахме и с лепило, но се оказа ненадежден вариант. В зависимост от повърхността, на която си се спряла, може да откриеш и други добри алтернативи.

бизиборд
Кредит: Личен архив
4. За какво да внимаваш?

На първо място е безопасността. Провери дали дъската е добре закрепена за стена/мебел, защото възможността да падне върху детето при по-силно дърпане е съвсем реална. Ние се разминахме с няколко драскотини, затова отново подчертавам колко е важно. Провери дали всички предмети са добре закрепени за дъската и дали няма малки частици от тях, които може да паднат. Провери дали някой предмет не стърчи много напред и би наранил детето.

По магазините вероятно може да се намерят „детски” варианти на предметите – например пластмасови ключове и дръжки, но ние държахме да е истинско, за да бъде по-интересно и по-полезно за сина ни. Освен това, пренебрегвайки естетическия външен вид, решихме да заложим само на предмети, които имаме налични вкъщи, така че не сме купували абсолютно нищо допълнително. Смятам, че това е част от идеята да си създадеш бизиборд сам.

Следващата идея: Мини бизиборд за колата

Наскоро открих тази идея за малък преносим бизиборд, с който детето да се забавлява по време на пътуване. Мисля, че е идеална идея за лятото, така че отивам да убеждавам мъжа ми отново да вади винтоверта. Стискай ми палци! 🙂

Виж още: 9 трика за спокойно пътуване с деца в колата

Кредит: Pinterest
Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии