fbpx

Бебе и домашен любимец у дома – как да се подготвим за съвместното съжителство

Имаш домашен любимец, а очакваш бебе? Сигурно се чудиш как ще съжителстват заедно. Истината е, че няма еднозначен отговор на този въпрос. В тази статия ще откриеш плюсовете и минусите на живота с бебе и домашен любимец под един покрив. Също така ще споделя с теб и няколко неща, които е добре да знаеш предварително за първата среща помежду им, за да се подготвиш за нея.

ПЛЮСОВЕ НА СЪЖИТЕЛСТВОТО НА БЕБЕ И ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ

 + Наличието на домашни любимци у дома прави бебетата по-здрави и ги предпазва от алергии като възрастни. Смята се, че това се дължи на бактериите, които живеят в котките и кучетата и които укрепват човешката имунна система.

+ Децата, които живеят в домове с кучета, получават по-малко респираторни инфекции в сравнение с другите. 

+ Животните у дома намаляват нивото на стрес.

+ Бебетата, отгледани с домашни любимци, се учат по-лесно на състрадание и съпричастност.

Виж още: Кога е време детето да започне да спортува?

Бебе и домашен любимец
Кредит: Unsplash

МИНУСИ НА СЪЖИТЕЛСТВОТО НА БЕБЕ И ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ

Домашните любимци са уязвими и могат да изпитат ревност или чувство на пренебрежение след появата на бебето. Това може да ги направи по-агресивни, с цел да защитят територията си. 

Кучетата и котките неволно могат да одраскат малкото бебе или да го наранят, особено ако не им обръщаш достатъчно внимание. 

Има опасност животното, и най-вече котките, да уринират върху детските играчки или други вещи на бебето и по този начин да предадат инфекция.

Котките са уязвими към инфекции с токсоплазмоза, които могат да се предадат на бебето. 

Някои деца развиват алергии към животното, които се изразяват в обриви, кашлица и дори затруднено дишане.

Има и вариант, при който бебето и животното се разбират толкова добре, че домашният любимец раздава щедри облизвания, които обаче могат да предадат болести или инфекции.

СЪВЕТИ ЗА СЪЖИТЕЛСТВО НА БЕБЕ И ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ 

Съжителството на малкото човече и домашния любимец не бива да е на всяка цена. Все пак здравето и безопасността на бебето са на първо място. Затова не пропускай редовните ветеринарни прегледи и ваксини на домашния любимец. Поддържай отлична хигиена, така че контактът между бебето и животното да е напълно безопасен. 

Ако стане ясно, че бебето и домашният любимец не могат да живеят заедно, потърси нов дом за животното. Сподели с приятели и виж дали някой от тях не иска да се грижи за него. Така ще можеш да виждаш животинчето, макар вече да не живее при теб. 

Ако този вариант не сработи, потърси осиновители на твоя домашен любимец и бъди сигурна, че го оставяш в правилните ръце.

ИМАШ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ И ЧАКАШ БЕБЕ?

Вече си разбрала, че очакваш бебе. Споделила си на най-близките. Вълненията и подготовката за новия член на семейството започват. Какво обаче се случва с домашния ти любимец? Ако имаш рибки, хамстер, заек или папагал, едва ли ще усетят някаква разлика, но ако имаш котка и особено куче, ще трябва да се погрижиш за тях. Това включва предварителна подготовка на любимото ти животинче за нещата, които предстоят да се променят вкъщи. 

Бебе и домашен любимец
Кредит: Unsplash
4 неща, които да направиш за домашния любимец преди появата на бебето:

1. Нова рутина

След раждането на бебето, колкото и да искаш, няма да можеш да прекарваш толкова време с домашния любимец. Това може да е много травмиращо за него, особено ако промяната е внезапна. Още преди бебето да се роди, започни да променяш рутината на домашния любимец и да намалиш времето, което прекарвате заедно. Така той ще има възможност да свикне с новата ситуация. 

2. Миризми и звуци

Запознай своя домашен любимец с новите звуци и миризми, които ще дойдат заедно с новороденото. Пусни записи на плачещо бебе и внеси бебешка козметика – лосиони, кремове, пудра в дома, за да може животното да свикне с тях. Преди да ви изпишат от болницата с бебето, помоли партньора си да донесе вкъщи дрешки или одеяла, които са се докосвали до новороденото. Нека домашният любимец се запознае с миризмата му предварително.

3. Промени в поведението

Ако домашният ти любимец е склонен да скача игриво върху хора или да лае, научи го да не го прави повече. Ще трябва да отделиш време за дресировка, докато си бременна, но това ще ти спести много главоболия по-късно. Макар игривото поведение да е безопасно за възрастните, при децата дори едно обикновено одраскване може да има дълготрайни последици.

4. Недостъпни зони

Определи зони в дома, които искаш да са недостъпни за домашния любимец, след като бебето е вече у дома. Това може да са масата за повиване на бебето, кошарата или мястото за игра. Научи домашния любимец, че не трябва да се натрапва в тези пространства. Може да ги оградиш и задължително да отделиш време за превъзпитание на кучето или котката.

ПЪРВА СРЕЩА НА БЕБЕТО С ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ 

Когато запознаваш бебето с домашния любимец, е важно да го правиш бавно и спокойно. Положителната и незастрашаваща среда е задължителна за тази първа среща. Нека партньорът ти влезе първи в дома, да се порадва на домашния любимец, докато се успокои. След това влез с бебето. Бъди изключително предпазлива при първата среща.

Не забравяй да възнаградиш всяко добро поведение на животинчето. Така то ще се научи как да се държи около бебето. 

Не забравяй да прекарваш известно време с домашния любимец всеки ден, дори след като бебето се появи. Само пет минути могат да направят чудеса.

КАК ДА ПРЕДПАЗИШ БЕБЕТО ОТ ДОМАШНИЯ ЛЮБИМЕЦ?

Животните могат да бъдат непредсказуеми, независимо колко дълго живеят с теб. Бебетата често правят резки и некоординирани движения, които могат да раздразнят домашния любимец. Понякога той може да реагира и без видима причина, затова е добре да бъдеш предпазлива. Ето няколко идеи как да се случи това:

1. Никога не оставяй бебето само с домашния любимец, дори да излизаш само за няколко секунди от помещението. 

2. Съхранявай храната и лекарствата на домашния любимец на места, които са недостъпни за бебето. Същото важи и за храните, вещите и лекарствата на бебето. 

3. Ако имаш градина и домашният любимец се разхожда свободно там, не забравяй винаги да почистваш след него в двора и да измиваш лапичките му, преди да влезе отново вкъщи. 

4. Ако поставяш бебето на люлка за дрямка или игра, внимавай с домашния любимец. Той може да се развълнува от движещи се предмети.

5. Ако животното прояви някаква враждебност или агресивност към бебето, незабавно спри подобно поведение.

Виж още: Как се развива мозъкът на бебето през първата година

Кредит: Freepiк

Индивидуалният темперамент на твоето бебе и домашен любимец в действителност ще определят дали могат да се разбират или не. Бъди активна по отношение на разпознаването и справянето с всякакви проблеми, които е вероятно да възникнат. Постарай се детето да изгради здравословна връзка с домашния любимец. Важно е, не само да дресираш животното, но и да възпиташ детето да се отнася с уважение и нежност.

 Няма правилно и грешно, изборът дали да живееш с бебе и домашен любимец под един покрив остава твой. Важно е всички вкъщи да са спокойни и щастливи!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии