fbpx

Бебеносенето отблизо с консултанта Димана Искренова

Когато ти разказах историята на моя опит с бебеносенето, споделих, че нямаше да се справя без ценната помощ на консултант. Това е човекът, който не само отговаря на всички въпроси, които младите родители могат да имат, но с радост предава опита си, за да имаме всички спокойни и щастливи бебета.

Затова и днес поканихме Димана Искреновасертифициран консултант по бебеносене към немското училище Clauwi, консултант по кърмене към НАПК, основател на Koala Baby – Център за естествено родителство. Самата тя открива слинга с второто си дете, той буквално спасява цялото семейство и тя без колебание прегръща каузата със сърцето си.

Днес помага на родители от цялата страна в овладяване на тънкостите на бебеносенето и се съгласи да даде и на нашите читатели ценни съвети за избора, носенето и безопасната употреба на слингове и ергономични раници. 

Виж още: 4 феи-орисници на бебеносенето

Кредит: Личен архив
Здравей, Димана. Би ли се представила в личен и професионален план на нашите читатели? 

Здравейте. Искам първо да благодаря на екипа на MAMMI.BG, че толкова детайлно засягат темата за бебеносенето и се стремят да предложат полезна информация на своите читатели и последователи.

Майка съм на две деца, момчета на 8 и 4 години. Ежедневието ми като консултант по бебеносене и с две деца покрай мен е много ангажирано, като на всеки родител, но работата ми носи голяма удовлетвореност и позитивни емоции. Хората, с които се срещам, са интересни, различни, ведри, информирани, търсещи, знаещи, зареждащи. 

Кои са най-големите ползи от бебеносенето, които откри за себе си и семейството си?

Слингът ми беше пръв помощник при справянето с колики на неспокойно и плачещо новородено, което имаше нужда от постоянен физически контакт. Едновременно с това грижите за по-голямото ми дете, тогава на три години и половина, нямаше как да останат на заден план.

Слингът отново беше спасение, за да бъде бебето спокойно и в същото време да имам две свободни ръце, за да се грижа за баткото. 

Тогава живеехме на петия етаж и нямахме асансьор. Единственият ми начин да сляза и да се кача по стълбите с бебе и дете на три години беше, ако бебето е в слинга. А когато се налагаше да отскоча до магазина набързо, го слагах в раницата или слинга, отгоре якето ни за двама и отивах. Така бебеносенето, първоначално от средство за успокоение, се превърна в страхотно улеснение и неизменен помощник в отглеждането на децата ми, а в последствие и в страст, която исках да преследвам и да имам възможност да предам и на други родители

бебеносенето
Кредит: Личен архив
Как едно семейно решение се превръща в бизнес?

Никога не съм гледала на бебеносенето като на бизнес.

Винаги е било кауза, нещо, за което искрено вярвам, че ще допринесе за по-добър свят, за по-осъзнат и устойчив живот на планетата ни.

Но и за по-добри бъдещи поколения, за по-осмислени отношения между хората, повече мир, разбирателство, уважение. 

Създадохме Koala Baby с желанието да представим нови производители на ергономични раници и слингове в България, такива, които не бяха стъпвали тук. И до ден днешен нашата цел остава непроменена – непрекъснато представяме нови продукти като се опитваме да имаме и бюджетни варианти, за да бъде бебеносенето достъпно за всеки. И да „заразяваме” и други родители с неговата магия.

Трудно ли се става консултант по бебеносене?

През 2017 година, благодарение на Цветомира Ангелова от Библиотека за слингове „Вълшебен възел”, се сформира първият курса за консултанти по бебеносене в България. Тя покани немското училище Clauwi – eдно от водещите в областта – да ни обучи.

Бяхме седем момичета, първата група от консултанти в България. Беше неповторимо изживяване, бяхме с децата си, всички бяха все още бебета и на курса се обучавахме с тях, освен с демо куклите. Тогава и носещите се брояха на пръсти, но пък беше предизвикателство. Казвах си „Поне ще се науча да нося правилно моите деца”. Тогава не вярвах, че бебеносенето ще се развие така.

Виж още: Бебеносенето – моят най-добър приятел

бебеносенето
Кредит: Личен архив

Не е толкова трудно да се стане консултант, но се изисква време, средства и най-вече практика и опит. Оттогава преминах още три допълнителни курсаниво за напреднали, ниво за работа с недоносени бебета, ниво за работа с близнаци и бебета и родители със специални нужди. Накрая преминах успешно и изпита и сега съм завършен консултант. Цялото това нещо ми отне около две години.

Знанията и уменията, които получаваш там са ценни и важни, но наистина се изграждаш като консултант в процеса на работа с родителите.

Как всъщност можем да сме сигурни, че сме избрали правилния слинг или раница? Предполагам, отговорът няма да е никак кратък, но какво би посъветвала родителите, когато за първи път изобщо стигнат до този момент? 

Напротив, отговорът тук е много кратък – няма как да сте сигурни докато не пробвате. (Смее се.) И все пак преди всичко е важно да се съобрази възрастта и физическото развитие на бебето. Това са двата най-важни критерия. На второ място идват индивидуалните особености и изисквания/очаквания на носещия.

Всички, които членуват в по-старите бебеносещи групи, знаят, че

бебе под четири месечна възраст е добре да се носи в слинг, а след четвъртия месец може и в раница.

Но това какъв слинг или раница да се избере е лично решение. Съществуват много видове носилки и като тип и като марки, затова, в най-добрия случай, индивидуалната консултация ще даде отговор на всички въпроси, които родителите могат да имат. При този тип консултации те ще се запознаят с всички видове носилки и ще им бъде обяснено кои са подходящи за възрастта на бебето им, ще изпробват различните варианти и според личните си предпочитания и удобство ще изберат най-подходящата, заедно с консултанта.

Без предварително проучване е трудно да се избере подходяща носилка, а дори и тя да е подходяща за бебето, не се знае дали на носещия ще му е удобно и дали ще се справи с нея. Ето, например, за малки бебета някои хора предпочитат тъкан слинг, други еластичен, трети ринг слинг, а четвърти хибриден. Това коя ще е най-подходяща за дадения човек може да се определи след като се изпробва.

Ето защо съществуват библиотеките за слингове и раници, затова и в нашия магазин има категория „Под наем”. Родителите могат да наемат и да пробват, в случай, че нямат възможност да дойдат на място за индивидуална консултация. 

бебеносенето
Кредит: Личен архив
Какво би казала на един родител, който се колебае дали бебеносенето е за него и семейството му?

Принципно не обичам да убеждавам хората в нещо, за което самите те не са убедени, че ще им е от полза. Дали бебеносенето ще сработи при дадено семейство или не зависи най-вече от личните убеждения.

Ако трябва да им дам препоръка, бих им казала да пробват и сами да преценят дали това е за тях или не.

Всички сме чели за ползите от бебеносенетоблизкият контакт успокоява бебетата, те спят повече, хранят се по-добре, дишането, терморегулацията и пулсът им са по-стабилни, когато са в контакт с родителя; израстват уверени малки откриватели, защото знаят, че мама е винаги до тях; откликваме на нуждите им винаги, когато подадат сигнал, плюс още много предимства. Но в крайна сметка всеки следва свой собствен път, според личните си убеждения и вярвам, че така трябва да е. За мен е като с кърменето – всеки сам трябва да реши дали да кърми или не, чуждите напътствия трудно биха те накарали да промениш нагласата си.

Аз по-скоро бих им казала, че ако искат да опитат, аз съм тук, за да ги подкрепя и да им покажа как да бебеносят правилно.

Виж още: Как да подобрим общуването с малкото дете и да стимулираме говора му?

Кои са най-честите притеснения на родители, с които се сблъскваш в работата си?  

Основното притеснение на родителите след консултациите обикновено е дали са успели сами да позиционират и нагласят бебето си правилно в носилката. Затова даваме възможност на всички наели или закупили от нас да получат обратна връзка по снимки, относно позицията на бебето им.

Друг често задаван въпрос е как да обличат бебето, когато бебеносят. Понеже носилката все пак е допълнителен кат върху тялото на бебето, препоръчвам на родителите да се съобразяват с това и да не навличат децата си, докато ги носят в слинг или раница. В сайта ни има блог с много полезна и практична информация и специално две статии, посветени именно на облеклото – едната е за през лятото, а другата как да обличаме бебето, когато го носим в слинг/раница през зимата.

Искам да поговорим малко повече за позициите, в които носим децата си – в слинговете и съответно по-късно в раниците. Как е най-подходящо – лице в лице, бебето да гледа напред или да е на гърба ни? 

За мен единствената правилна позиция е бебето да обгръща носещия – дали ще е отпред, с лице към носещия, на хълбок или на гръб, бебето е „проектирано” да обгръща носещия с ръце и крака. По тази тема съм доста крайна и твърда в позицията си. Неслучайно ние не предлагаме ергономични раници с опция за носене с лице напред.

бебеносенето
Кредит: Личен архив

Тук роля играят няколко вродени рефлекса при всички бебета – рефлексът на Моро и хватателният рефлекс.

Да сте видели някое маймунче да виси с лице напред върху майка си?

Не, всички се вкопчват в нея и я обгръщат с крайниците си – напълно естествено, дори не разбирам защо се дискутира, но за съжаление трябва, защото все по-често се виждат обърнати с лице напред бебета.

Но нека обясня защо не е добра тази позиция. Когато е с лице напред, краката на бебето не са в ергономична позиция, в повечето случаи висят и се получава ефектът на кенгуруто. Когато е с лице напред, гърбът на бебето е по-изправен, отколкото е естествено и това натоварва гръбначния стълб, няма опора на врата и главата, натоварва се долната част на таза, измества се центърът на тежестта за носещия. Също така бебето събира прекалено много стимули. Повярвайте ми, бебето има достатъчна видимост настрани, когато е с лице към носещия, а когато се измори може да положи глава на гърдите на мама и да заспи, докато в обратната позиция спането е опасно.

бебеносенето

Основни прични поради, които трябва да избягваме носенето с лице напред
Кредит: Библиотека за слингове „Вълшебен възел”
Преди самата аз да родя, само бях чувала за кенгуру, но в последствие разбрах, че е доста неподходящо да се носят малки бебета в подобна носилка. Би ли обяснила на нашите читатели малко по-подробно защо кенгуруто трябва да остане в миналото? 

Макар и да има много писано и обсъждано по темата, все още виждам бебета в кенгуру, затова въпросът е много актуален. Водещата разлика между кенгуру и ергономична раница е, че при първото краката на бебето висят от таза надолу, защото основата на платката е тясна, а при второто краката са в М-позиция, защото основата на платката е достатъчно широка, за да осигури подкрепа на краката на бебето от коляно до коляно.

Напоследък забелязвам нещо, което мен лично доста ме тревожи, а именно, че в много неспециализирани за носилки магазини продават кенгура като ергономични раници и родителите, които не са достатъчно запознати, се доверяват и ги купуват. Затова първият ми съвет е – проверете дъното на платката, там където се позиционира дупето на бебето. Ако тя е тясна – значи 100% си имате работа с кенгуру. Вторият ми съвет е – купувайте носилки за бебета от специализирани за целта магазини, в които може да се консултирате със сертифициран специалист по бебеносене

Виж още: 8 техники за справяне с гнева и емоциите на двегодишните деца

бебеносенето

Първата година, и особено първите месеци от живота не бебето, са особено важни за правилното развитие на ставите и костната му система. Затова и правилното носене е не само препоръчително, а задължително.

Ако краката на бебето не са в ергономична позиция, тазобедрената кост излиза от ямката и това може да предизвика проблеми като дисплазия или луксация. В много от случаите дори бебеносенето се препоръчва като превенция на тези състояния, а при по-леки случаи и като профилактика.

Друга съществена разлика между неергономичното кенгуру и ергономичната раница или слинг е, че гърбът на кенгуруто е направен от твърд материал. Той по никакъв начин не осигурява нужната подкрепа на гърба на бебето, както и на врата му. От друга страна мекият плат на слинга обгръща тялото на бебето и му осигурява нужната подкрепа във всяка една възраст, без да натоварва гръбнака или друга част от тялото му.

При кенгуруто, след като бебето няма добра опора, то се изкривява и това води до струпване на напрежение в няколко точки от гръбнака и таза, а това, в тази крехка възраст, е абсолютно нежелателно. Затова, мили родители, следвайте съветите на специалистите в областта и потърсете помощ от сертифициран консултант преди да закупите носилка за вашето бебе.

бебеносенето
До кога родителите могат спокойно да бебеносят и има ли резон в притесненията, че така могат да разглезят детето?

Родителите могат да носят докато те и детето им искат и имат нужда от тази близост. Само за информация – има раници и с предучилищен размер, което означава, че с тях могат да се носят и деца до 5-6 годишна възраст и няма нищо странно в това. Децата във всяка възраст се уморяват и имат нужда да бъдат гушнати, особено по-малките. Защо като има вече пригодени средства за това да не се използват? Ако, например, сте на един по-дълъг преход в планината и вашето 4-годишно се измори и има нужда да си почине и дремне, в този тип раница то може да отмори, а вие да продължите прехода.

За разглезването и аз постоянно го чувам, но от странични наблюдатели, а не от родители, които бебеносят. Не, няма как едно 3-4 месечно бебе да се разглези, защото е носене постоянно в слинг.

Това, че се успокоява, когато го гушнете, съвсем не значи, че се е разлигавило и проявява характер, а означава, че има нужда да усеща близостта.

Бебетата доста късно започват да се ориентират в пространството, ако не ви усещат – за тях значи, че ви няма, дори и да сте в същата стая.

Освен това, когато носите, вие откликвате постоянно на нуждите на вашето бебе и то расте спокойно и уверено, че, ако има нужда, мама винаги ще е до него. Затова моите наблюдения сочат друго – бебеносените деца стават доста самостоятелни и се ориентират в обстановката много добре. Бебеносенето просто ви помага да преминавате през трудните периоди на вашето бебе по-лесно – като колики, зъби, болести, емоции. Бебетата минават през различни етапи и има такива, през които искат да са долепени до нас и това е нормално

Кредит: Личен архив
А може ли да има дете, което просто не обича да бъде носено в слинг или раница? 

Аз пак ще спомена вътрешното убеждение – когато човек е убеден вътрешно в себе си, че това, което прави, е най-доброто за неговото дете, то и детето, рано или късно, усеща тази увереност и започва да се наслаждава на носенето. Ако човек е разколебан, бебето на 100% усеща тази несигурност и това може да попречи на адаптацията.

Разбира се, не всички деца имат нужда от адаптация, повечето се чувстват прекрасно от първия момент, в който ги сложим до сърцето на мама – сгушват се и почти се унасят в сладък сън, докато ние си говорим за нагласянето и особеностите на дадената носилка. Има периоди, в които бебетата може да не харесват носенето в слинг или раница, но в такива случаи аз препоръчвам на родителите да изчакат известно време и да опитат пак, защото бебетата непрекъснато се променят.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии