fbpx

Виж кои 10 неща да сложим в багажа на детето за лятната почивка

Ето, че лятото вече официално дойде и дори още да не сме планирали лятна почивка, със сигурност ни се въртят идеи в главата. Примамват ни прохладните планини, морските вълни и златни пясъци. Но преди да стигнем до крайната дестинация, трябва да съберем БАГАЖАзадача с повишена трудност за всяка майка, защото приготвянето му означава да сме подготвени за всевъзможни ситуации. Всеки родител е наясно, че колкото по-малки са децата, толкова повече багаж се налага да носим. Затова, мамми, днес ти предлагам няколко идеи за подготовка на багаж за лятната почивка с малко дете, за да ти помогна да оптимизираш броя на куфарите и да вземеш наистина онова, които ще ти е полезно и необходимо. 

Лично аз преди всяко пътуване правя списък с нещата, които ще са ми необходими за детето, въпреки че почти всеки път са едни и същи. Така хем се подсещам да не забравя нещо важно, хем мога да планирам кое е наистина необходимо спрямо дестинацията, към която пътуваме. Най-удобно ми е да използвам приложение за бележки, в което лесно отмятам какво съм взела, а и мога да запазя за следващо пътуване. Все пак мозъците ни работят на толкова много фронтове едновременно, защо да не си спестим планирането на багажа всеки път, когато тръгнем на път?

Следващата ми стъпка на оптимизация е да преценя дали около мястото, където ще отседнем, имам възможност да си набавя част от нещата, които ще са ми необходими. Например, ако пътуваме към населено място с достъп до магазини, предвиждам малки количества храна, пелени, вода и останали продукти, които мога да набавя, когато пристигнем. Разбира се, багажът расте, ако предвиждаме почивка в по-отдалечен морски или планински курорт, където няма да можем да пазаруваме често. 

багажа детето лятната почивка
Кредит: Pexels

И все пак кои са нещата, без които да не тръгваме на път през лятото с малко дете? Предлагам ти няколко идеи, които след две-годишни пътувания с дъщеря ми са доказали практичността си. Разбира се, всяко дете е различно и можеш да адаптираш спрямо интересите на своето. Главната цел е да направим пътуването приятно и спокойно и за детето, и за нас, особено, ако ни предстои по-дълго пътуване.

1. Храна за из път

„Мамо, има ли нещо за гризкане?”. Предполагам, че не само аз чувам този въпрос често, когато пътуваме. 😉 За да имаме готов отговор, е добре да приготвим любимите на детето храни за похапване в удобен формат за хващане (парченца плодове, малки мъфини, бисквитки, т.н.)  и подходяща опаковка, например кутия, която да позволява хапване в колата. Тези провизии помагат и при спирки за почивки или когато нямате възможност да спрете за по-дълъг обяд в заведение за хранене. Можете да ги съхранявате и в малка хладилна чанта – има варианти за бурканчета детска храна, които са подходящи за пътувания до 5-6 часа.

Не забравяй и водата в удобен за пиене съд за детето – бутилка, термос. Свикнали сме да спираме на бензиностанция за напитки, но има доста участъци по нашите пътища, по които с километри няма възможност за спиране. Така че добре е да имате повече вода в колата.

2. Резервни дрехи

Добре е да ги имаш под ръка, без значение от възрастта на детето. В жегите малчуганите често прегряват, особено при возенето в столчета. Честно казано, досега не съм попадала на модел, който да предотвратява напълно изпотяването на детето. Претоплянето може да доведе и до проблема с повръщане в колата, така че във всички случаи е добре да имаш резервен чифт дрехи с вас отделно от основния ви багаж, така че да са лесно достъпни при нужда. 

3. Аптечка

Не е нужно да взимаш цяла аптека за из път, но е добре да имаш под ръка медикаменти и материали от първа необходимост, особено, ако сте на място без достъп до аптека. Важно е да познаваш нуждите на детето си и да вземеш специфични лекарства, ако например има алергии или чести боледувания. В общия случай са ти необходими основни неща като:

* медикамент, ако на детето често му става лошо при пътуване;
* кислородна вода или подобен продукт за промиване на рани (обикновено ожулени колене);
* марли;
* кремче за рани;
* слънцезащита;
* физиологичен разтвор;
* лейкопласт – знаете, че лепенките с детски картинки са вълшебни 😊;
* крем или гел за изгаряне;
* рехидратиращи прахчета;
* пробиотици при притеснения от летни чревни вируси;
* свещички против повръщане;
* термометър и температуропонижаващи медикаменти;
* уред за махане на кърлежи NYMPHIA;

4. Репелент против комари и кърлежи

За съжаление където и да отидем, няма спасение от тези малки, но досадни гадинки, които особено много обичат деца. Не знам как ги надушват и намират, но не пропускат още от първата вечер навън да нахапят обилно малките крачета и ръчички. Как да изберем правилно продукт против комари? Аз лично залагам на максимално естествени продукти както за детето, така и за нас възрастните. А след като миналото лято имахме и близки срещи с кърлежите, предпочитам да използвам продукти, които действат и срещу комари, и срещу кърлежи.

Набор от различни варианти за защита от този тип предлага брандът Parakito* – всички техни продукти са на растителна основа, без химикали, подходящи за деца от 6+ месеца, като и за бременни и хора с чувствителна кожа. Хубавото е, че имат избор от варианти – спрейове (против комари и кърлежи), гривни и специалните клипсове за детска количка, дамска чанта или раница. Докато дъщеря ми беше бебе, дълго търсех продукт, който да не се нанася на кожата, а да е точно като този клипс, който няма пряк досег с детето. Е, сега вече на пазара има точно такъв и той е удачен вариант и за най-малките. За възрастни и деца над 3 години пък лесно можем да използваме предпазните гривни в свежи дизайни. В тях се поставя репелентна таблетка, излъчваща есенция от микс етерични масла, които объркват обонянието на комарите и ги държат далеч от човека.

За радост на всички мамми от Parakito са помислили за естествена защита за всички членове на семейството и във всякаква среда, което ги прави много подходящи продукти за лятна защита. А още едно тяхно предимство е, че са водоустойчиви, така че можем да ги ползваме и на море, и на планина, и при водни спортове. 

5. Памучни и муселинови пелени

Хубавото на тези пелени е, че са леки, не заемат много място и могат да свършат добра работа в различни случаи по време на път и почивка:

* като подложка на столчето в колата против спарване;
* като леко одеалце, ако детето заспи, а пътувате с включено охлаждане в колата;
* като постелка за повиване;
* като шал или наметало, ако пристигнете на по-хладно място;
* като детска кърпа или хавлия за подсушаване на плажа или след баня;
* по-големите муселинови пелени можеш да ползваш и като лятно одеало в детска кошара или на плажа, а спокойно и като шал за кърмене на открито;
* не на последно място вършат работа и за игра – вълшебно наметало, подмятане на топка и каквото друго роди въображението ти 😊

6. Химикалка, моливи и хартия

Химикалката беше спасението ни тази година на море в Гърция с двегодишната ми дъщеря. 😊 Докато чакаме да ни сервират обяд или вечеря, единственото нещо, което можеше да я задържи търпеливо на стола, беше химикалката, с която рисуваше върху хартиените покривки. Добре, че случайно я бях оставила в чантата си. Моливите и хартията естествено са спасение и забавление за тихи моменти в стаята или навън. Обикновено взимам скицник или бележник, на който тя развихря творческите си умения. А и лесно можеш да ги пъхнеш в плажна чанта или раница, за да може детето да твори и на открито.

7. Детски книжки

Поне в нашето семейство те са задължителни в багажа за пътуване. Малки книжки взимам в колата, за да си „чете” дъщеря ми при по-дълги пътувания. Четем книжка и преди сън, винаги вършат работа за моменти за успокоение или занимания в лошо време, а защо не и ако прекарвате цял ден на открито с по-големи деца. Винаги предвиждам поне по една нова книжка по време на почивката, за да има интерес да ѝ отделим време и внимание.

8. Непромокаема постелка за сядане

Еднакво добре приложима и за плажа, и за пикник в планината. Не се мокри, така че и да се залива с морска вода се чисти и съхне бързо, а в планината можете да си устроите излет с похапване. Не събира и пясък като обикновените плажни кърпи, а обикновено е и с по-голям размер, така че да събере повече деца. 

9. Мини нощна лампичка

Особено подходяща, ако все още имаш кърмаче, което се буди нощем за хранене или поотрасналото ти дете става, за да пие вода. За мен е много полезна, защото не заема много място, включва се в контакт, така че може да се използва във всеки хотел, и свети точно толкова, че да позволява спокоен сън, но и лесно обслужване на детето през нощта, ако ти се наложи.

Помага и ако в хотела няма нощна лампа или по-леко осветление, а детето ти не е свикнало да заспива и спи в пълен мрак. Единственият недостатък е, че лесно можеш да забравиш да си я вземеш при тръгване, тъй като е малка и през деня не свети. Но затова си направи и списък за събиране на багажа и при заминаване от хотела. 😉

10. Сгъваемо столче за хранене

Честно казано, това е най-сполучливата ни покупка за бебето и вече дете, която ползваме още от периода на захранване и до сега вече година и половина. В сгънат вариант столчето се побира в малка кутия, така че не натоварва багажа. Може да се монтира на всякакъв вид обикновен стол посредством коланите за пристягане или да го поставиш на земята. Към него има и подвижна табличка за хранене. Нашето е верен спътник на дъщеря ми на закуска в хотел, в ресторант, където не предлагат детски столчета, или просто на гости при баба и дядо. Осигурява винаги спокойствие на мама и тати и самостоятелно хранене на детето, където и да пътуваме. А и е доста забавно, защото детето се чувства като пълноправен член на масата за хранене, без да се налага да е в скута на възрастните.

багажа детето лятната почивка
Кредит: Pexels

Сега е време да допълниш списъка с твоите идеи и семейни нужди, мамми! И все пак да не забравяме, че

важното е да се насладим на почивката, а не да се тормозим със събирането на багажа, както често се случва.

Така че планирай разумно и помисли без какво наистина не може семейството и какво би направило почивката ви по-приятна. Всичко останало, което ви е необходимо, е доброто настроение и нагласата, че пътуването с деца е непредвидимо, колкото и добър план да имаме. Затова бъди готова за бързи решения на път и план Б, който да влезе в действие, ако забравиш нещо.

Пожелавам ти приятна и незабравима лятна ваканция с деца, където и да сте избрали да почивате това лято! 😊

______________________________________

Материалът е реализиран в партньорство с ParakitoДо 30 септември можеш да се възползваш от 15% отстъпка при покупка на продукти на бранда с промо код MAMMI15.

Христина Влахова
Христина Влахова
Непоправим оптимист с вяра в доборото – това съм аз. След дълги години работа в сферата на продажби и маркетинг, в момента разучавам дълбините на Човешки ресурси. Вълнуват ме темите за личностно развитие и себепознание. Мама съм на двегодишна дъщеря, с която преоткривам света и се уча как да бъда по-добър човек всеки ден. Зареждат ме пътуванията, хубавите книги, ароматното кафе и народните танци. Обичам добрата храна и готвенето е моя страст. Но най-хубавата част е споделянето на ястията с любимите ми хора. Споделям кулинарните си творения в малкия ми готварски кът Cook For Joy.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии