Рибата е сред полезните храни, които лекари и хранителни специалисти ни препоръчват да хапваме поне веднъж седмично. Тя е добър източник на протеини, витамин D, селен и полезните омега-3 мастни киселини. Особено сега през лятото различни видове риба като ципура, лаврак, скумрия, паламуд, калкан, пъстърва са предпочитани пред червеното месо, защото са леки, приготвят се бързо и много лесно, а ако сме на море, можем да хапваме пресни риби от морски улов.
Но децата не винаги искат да ги хапват, което понякога затруднява готвенето и опитите ни да им предлагаме полезна храна. Предлагам ви няколко съвети, идеи и рецепти за приготвяне и поднасяне на различни видове риба, с които децата ще са по-склонни да пробват и хапнат ястието, което им предлагаме за обяд или вечеря.
Бъдете постоянни
Ако децата не обичат риба, не се отказвайте да я приготвяте у дома за останалите членове на семейството. Децата свикват с една храна, когато я виждат достатъчно често и се учат от вашия личен пример.
Бъдете креативни
Играта с храната не е задължително нещо лошо, защото децата се учат чрез игра, така че може или да поднесете рибата по един забавен начин, или да създадете едно цяло забавление с храната.
Морски шах със сьомга
Хем лесно за приготвяне, хем атрактивно за поднасяне. Може да използвате любимите на детето зеленчуци, за да създадете една забавна чиния. Добавете и малко бейби листенца за свежест.
Необходими продукти за 4 порции:
* 400 г филе от сьомга с кожа;
* 1 лимон, сокът отцеден;
* 3 с.л. зехтин;
* 1 краставица;
* 1 ч.ч. ориз басмати;
* 5-6 стръка пресен магданоз;
* бейби листенца по желание;
* сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Отстраняваме кожата от филето и го нарязваме на приблизително еднакви по големина кубчета.
2. В купа смесваме лимоновия сок, зехтина и сол на вкус.
3. Овалваме парчетата риба в купата.
4. Загряваме тиган на котлона и го намазваме с малко зехтин.
5. Печем рибата за 1-2 минути от всички страни, докато получат лек загар.
6. Прехвърляме в покрита с кухненска хартия кърпа, за да отцедим излишната мазнина.
7. Поръсваме няколко капки лимонов сок върху рибата за допълнителна свежест.
8. Сваряваме ориза и го овкусяваме с 2 с.л. зехтин, 1 с.л. лимонов сок, накълцания магданоз, сол и черен пипер на вкус.
9. Обелваме и нарязваме краставицата на кръгчета.
10. Подреждаме всички елементи в чиния, като редим риба и краставица подобно на морски шах.
11. Намазваме една малка купичка с малко зехтин, пълним я със сварен ориз и я обръщаме върху чинията, за да оформим малка спретната купчинка ориз.
12. Отстрани подреждаме малко листенца и поднасяме.
Ако децата ви си падат по азиатската кухня, може да им предложите да хапват с пръчици, като добавите и малко соев сос за топене, в суши стил.
Добавете сос за топене
Много деца обожават сосове, така че това може да се окаже печелившият ви ход. Използвайте лютеница, кетчуп, млечен сос, горчица, песто – каквото и да е, стига да стимулира детето да хапне основното ястие.
Панирани рибени пръстчета
Изключително лесни за приготвяне и много атрактивни за децата – хрупкави, ароматни и топящи се в устата!
Необходими продукти за 4 порции:
* 500 г филе от сьомга или бяла риба, без кожа и кости;
* 1 ч.ч. галета;
* ¼ връзка пресен магданоз;
* 1 лимон;
* сол на вкус;
* 2 с.л. зехтин.
Начин на приготвяне:
1. Загряваме фурната на 180 градуса.
2. Нарязваме филето риба на ивици с формата и приблизителната дебелина на показалец.
3. В чиния смесваме галетата, солта, накълцания магданоз и разбъркваме сместа.
4. Овалваме всяко „пръстче“ в сместа и подреждаме върху покрита с хартия за печене плоска тава.
5. Поръсваме отгоре с лимонов сок и зехтин и печем за 10-тина минути или докато рибата придобие загар.
6. Поднасяме с пръчици от сурови зеленчуци по избор – краставица, морков, чушка, стеблена целина или печени сладки картофи.
На снимката съм поднесла със сос от 4 с.л. майонеза, 1 ч.л. мека горчица, 2 с.л. лимонов сок, накълцан магданоз, сол и черен пипер.
Скрийте рибата
На всяка майка й е познато криенето на една или друга храна, само и само детето да я хапне. Ако детето не иска въобще да хапва риба, може да пробвате да я превърнете в крокет или кюфтенца, които по принцип хапва. Като италианските аранчини с риба.
Това са едни италиански кръгли хапки, които се приготвят с ориз и добавки по желание, след което се панират и пържат или пекат във фурна. Аз ви предлагам по-здравословния вариант с печене и домашна галета, ако си приготвяте такава. Ако не сте приготвяли досега домашна галета, но ви се иска, рецепта може да намерите ТУК.
Аранчините са атрактивен начин да предложите на децата риба, ако не я харесват поднесена по класическия начин. Освен това аранчините са и начин за оползотворяване на останала от предната вечер печена риба. Чудесни са и за парти, и за детски рожден ден. Какъвто и да е случаят при вас, няма да сгрешите с това ястие.
Необходими продукти за 4 порции:
* 1 ч.ч. сварен бял ориз;
* 2 ч.ч. печена пъстърва, лаврак или ципура, обезкостена и накъсана на парчета;
* 2 яйца;
* 1 ч.ч. галета (може да използвате по-фина или по-едра, тип панко галета);
* 4 с.л. зехтин;
* сол на вкус;
* сос за поднасяне по желание (кетчуп, горчица, песто)
Начин на приготвяне:
1. Загряваме фурната на 180 градуса.
2. Разбиваме 1 яйце и го смесваме с ориза и рибата.
3. Разбиваме второто яйце в широка паница, а в широка чиния изливаме галетата, подправена с малко сол.
4. С мокри ръце оформяме топки с големината на топче за пинг понг и овалваме всяко топче първо в яйцето, след това в галетата.
5. Подреждаме топките върху постлана с хартия за печене тава. Капваме зехтин върху всяко топче и печем в загрятата фурна за 20-25 минути или докато топките придобият златист загар.
6. Поднасяме със сос по желание.