fbpx

Нуждата от рутина в живота на бебето: Значение на активните игри, тихите занимания и ритуалите преди сън

Децата обичат рутината. Нервната система на най-малките е така устроена, че понякога дори на пръв поглед дребни промени могат да доведат до големи сътресения. Затова, когато едно бебе или дете, независимо от възрастта, знае какво предстои в неговия ден, това му помага да остане спокойно и да премине по-лесно през всички предизвикателства по пътя на своето развитие.

Същевременно рутината носи усещане за сигурност и стабилност и за родителите, защото когато имаме предвидимост в дните, за нас също е много по-лесно да организираме своето ежедневие. И тук не говорим единствено за рутината преди сън, както често биват наричани ритуалите, за които ще стане въпрос малко по-нататък в днешната ни статия, а за цялостната рутина на деня от сутрешното събуждане до заспиването вечерта.

Наши съветници са две прекрасни дами – Ирена Владимирова Припорски и Ани Велчева, и двете майки и сертифицирани консултанти по детски сън, Заедно създават виртуалния център за ранно детско развитие, детски сън и подкрепа за родители „Лека нощ, мило зайче”. Тяхната мисия е да помагат на родители и техните деца да спят спокойно и да се събуждат отпочинали.

Ето какво ни посъветваха те по темата за рутината и детския сън:

НАЧАЛО НА ДЕНЯ И СТАРТ НА АКТИВНИТЕ ИГРИ

Напоследък много се говори за нуждата от ритуали преди заспиване, с които ние родителите показваме на бебето или по-голямото дете, че идва време за сън. Пропуска се обаче нещо не по-малко съществено, а именно – ритуалите след събуждане, с които показваме, че започва новият ден.

За всички бебетата, особено за новородените, в чиито организми все още не се синтезира хормонът на съня, мелатонин, е много важно да им бъде показана разликата между деня и нощта. Чудесен начин за това е всеки ден денят да започва по един и същи начин – с една и съща позната фраза след събуждане, последвана от дърпане на завесите/вдигане на щорите; отваряне на прозореца (дори и за кратко) и престой на пряка (доколкото това е възможно) слънчева светлина. 

активните игри тихите занимания ритуалите преди сън
Кредит: Istock

Подходящият сутрешен ритуал би могъл да включва също и това всяка сутрин след събуждане да пускате любима весела мелодия или песен, която и вие, и бебето харесвате, която то да започне да свързва с началото на деня и да знае, че след нея идва ред на смяна на пелените, сутрешен тоалет, хранене, време по коремче или други активни занимания, подходящи за възрастта.

Като специалисти в сферата на ранното детско развитие и детския сън препоръчваме след всяко събуждане, било то след дневна дрямка или нощен сън, да пристъпвате към активни занимания, интерактивни игри и дейности, подпомагащи усъвършенстването на социалните и двигателните умения на бебето. Когато едно дете има достатъчно физическо и емоционално натоварване в първата част на всеки един интервал на будуване и нужното за него време, прекарано в тихи занимания, спомагащи отърсването на натрупаното напрежение, то е по-спокойно, плаче по-малко и заспива по-лесно, когато дойде време за сън. 

Виж още: Детският сън и нейротехниките – как да засилим връзката си с бебето и да му помогнем да спи по-добре

ЗНАЧЕНИЕТО НА СПОКОЙНОТО БУДУВАНЕ

Спокойното будуване преди заспиване е нещо, от което имаме нужда всички – и децата, и възрастните, но при децата то е от особено значение. То има ролята на своеобразен мост, който цели да преведе детето от активни игри към по-тихи занимания, които да предразположат организма му да се отпусне и да се подготви за предстоящия сън. 

Нервната система на бебетата е много незряла и ако не им предоставим възможност за такова затихване, рискът да си легнат превъзбудени или преуморени е много голям, а тези две състояния, както повечето родители знаят, водят до трудно заспиване, неспокоен нощен сън, чести събуждания с плач и/или ранно ставане на следващата сутрин

Ето защо е от изключителна важност да предвидим достатъчно време за спокойни занимания преди лягане, като намалим до минимум дразнителите и стимулите от заобикалящата среда, приглушим осветлението, приберем сензорните играчки и изключим екраните.

активните игри тихите занимания ритуалите преди сън
Кредит: Stock

Това колко да отделим за така наречените тихи игри зависи от темперамента и възрастта на детето, но условно то заема ⅓ от всеки прозорец на будуване (от събуждането до заспиването за дрямка или нощен сън). За бебе на 3 месеца, което издържа будно и в добро разположение на духа между 1 ч. 20 мин. и 1 ч. 40 мин., има нужда от около 30 минути спокойно будуване; бебе на 9 месеца – от 1 ч. тихи игри, а дете на 1,5 г. – около 1 ч. 30 мин.

Тук е много важно да уточним, че в спокойното будуване влизат ритуала преди сън и самото приспиване.

ВАЖНОСТТА НА РИТУАЛИТЕ ПРЕДИ СЪН

Ритуалът преди заспиване играе важна роля при подготовката на бебетата и децата за сън още от първите месеци след раждането и продължава да оказват благотворно влияние върху тяхното развитие чак до предучилищна възраст, а и след това.

Ритуалът преди сън се състои от едни и същи, последователно повтарящи се кратки действия, чиято цел е да предразположат детето към бързо и лесно заспиване, показвайки му, че наближава времето, в което ще заспи. Обикновено дневните ритуали са по-кратки от вечерните, като могат да включват само част от стъпките, които изпълняваме преди нощния сън.

Важни условия при избора на подходящ ритуал е той да бъде съобразен с темперамента и възрастта на детето, както и да може да се изпълнява както у дома, така и по време на почивка, пътуване или гостуване.

Ритуалът, с който Мама подготвя бебето за сън може да се различава от ритуала на Татко, но все пак е добре да има поне 2-3 еднакви стъпки, като причината отново се крие в нуждата на детето от предсказуемост в действията и сигурността, която му носи тя.

Виж още: Детският сън по време на лятната почивка – предизвикателства и решения

ПРИМЕРИ ЗА ТИХИ ЗАНИМАНИЯ ПО ВРЕМЕ НА МОСТЧЕТО КЪМ СЪНЯ И РИТУАЛА ЗА ЗАСПИВАНЕ

Важно е, когато избираме спокойните занимания преди сън, да ги съобразим с възрастта на детето, с неговия темперамент,  с уменията, които е развило към настоящия момент, както и с условията, в които се намирате.

Какво може да включва мостчето към съня?

* Носене на ръце, в слинг или в ергономична раница;
* Извършване на прости домакински задължения заедно;
* Готвене заеднo;
* Хранене;
* Отпускащ масаж, включително нейротехники;
* Разглеждане на сензорни книжки, четене или слушане на аудиоприказка или стихчета в рими;
* Игри с пръсти и ръце: Варила баба кашица, Бабо дай огънче;
* Игри за усъвършенстване на фината моторика (редене на кули от кубчета, нанизване на рингове, завъртане на капачки на буркани, пълнене и изпразване на кутии с различно съдържание, разглеждане на чантата на мама и др.)

Какво може да включва ритуалът? 

* Смяна на пелени;
* Обличане на пижама и (или) чувалче;
* Гушкане и носене на ръце;
* Приспивна песен;
* Приспивно стихче;
* Пускане на щорите;
* Включване на бял шум;
* Гасене на лампите;
* Поставяне в кошарата;
* Мантра за сън – кратко изречение, което повтаряте всеки път преди заспиване

РУТИНАТА КАТО ПОМОЩНИК ПРИ АДАПТАЦИЯТА В ЯСЛА И ДЕТСКА ГРАДИНА

Рутината е важна част и от подготовката за преход от уюта на семейната среда към новите предизвикателства на социалната адаптация в детската ясла или градина. За да улесните прехода и да подпомогнете детето си в този не лек период, можете да предварително да поговорите с медицинския и (или) педагогическия персонал, за да разберете как са организирани дните в детското заведение, а след това да се опитате максимално да пресъздадете същия ритъм на сън, хранене и бодърстване и у дома.

активните игри тихите занимания ритуалите преди сън
Кредит: Stock

В периоди на бурни промени, каквато е излизането от семейната среда, е много важно да отделяте достатъчно (дори повече от обичайното) време за спокойни занимания и успокояване преди сън, по време на които максимално да насищате детето си с внимание и близост. Това ще му помогне отново да почувства тази така важна за него сигурност и стабилност, от които има нужда, за да се се чувства добре, да спи добре, да се развива и да открива света.

_____________________________

Благодарим на Ани и Ирена за полезната информация. Още по темата можеш да разбереш от тях самите – потърси ги на сайта им, както и в социалните мрежи – във Фейбсук и Инстаграм или в YouTube канала им.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии